Naslovna  |  Srbija  |  Državo, vrati selu mladost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

18. 03. 2017. Srbija

Autor: BIZLife Izvor: BIZLife

Državo, vrati selu mladost

U Srbiji je bez posla oko 175.000 mlađih od 30 godina, a bar deo njih mogao bi da zarađuje od poljoprivrede

U Srbiji je bez posla oko 175.000 mlađih od 30 godina, a bar deo njih mogao bi da zarađuje od poljoprivrede, s tim što država prvo mora da uslove života na selu približi gradskim, poručuju iz Srpske akademije nauka i umetnosti.

Srpska akademija nauka poziva da se selu vrati mladost i omogući opstanak. Četiri stotine hektara oranica niko ne obrađuje, a čak 32.000 onih koji su se školovali za poljoprivredu je bez posla. Gotovo svaki šesti ima fakultet, 46 njih su doktori nauka i za njih bi na selu moglo biti posla.

„U 70 odsto zemljoradničkih zadruga, prema novim istraživanjima, nema nijednog zaposlenog s visokom stručnom spremom. To su porodična gazdinstva roditelja, porodična preduzeća u prehrambenoj sferi, preradi, agrobiznis kompanije koje su locirane u seoskim područjima“, kaže prof. Danilo Tomić iz Odbora SANU za selo.

Da ostanu na selu, nije dovoljan posao. Mladi u grad odlaze i zbog toga što se do 500 sela ne može asfaltnim putem, u 400 nema prodavnice, u 230 osnovne škole. A najapsurdnije – u dve trećine nema veterinarske ambulante.

Nauka predlaže da mladi budu na prvom mestu kad se dele subvencije, da ne plaćaju dažbine bar tri godine. Po rumunskom receptu, parovima koji žele da ostanu na selu država bi trebalo da da povoljan kredit od 50.000 evra. „Za osnovno stado, za kupovinu zemlje od staračkih domaćinstava, za nabavku moderne opreme, posebno u brdsko-planinskim regionima“, kaže akademik Dragan Škorić, predsednik Odbora SANU za selo.

Previše je strategija retko primenjenih. Da se ova realizuje, treba naći novac. „IPARD programi i eto, to su sredstva iz inostranstva. Domaća sredstva, umesto da se daju stranim investitorima za otvaranje radnih mesta, da se daju domaćim preduzećima“, kaže Branislav Gulan iz Odbora SANU za selo.

Prve rezultate ovih mera Akademija nauka očekuje za pet do šest godina. Prave efekte tek za dve decenije. I to ako se počne odmah.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage