Učitava se

Kucajte za pretragu

Srbija uvela sistem instant plaćanja

Digitalizacija i E-uprava Srbija i region

Srbija uvela sistem instant plaćanja

Podeli

U Srbiji je aktiviran sistem instant plaćanja u bankama koji omogućava trenutni prenos novčanih sredstava 24 sata dnevno, svakog dana u nedelji, kroz m-banking, e-banking ili na šalterima.

Iz Narodne banke Srbije navode da će četiri od ukupno 28 banaka u Srbiji tu uslugu korisnicima omogućiti naknadno.  

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže da je reč o najsavremenijem platnom sistemu, koji će raditi neprekidno – 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje i omogućavaće prenos novčanih sredstava u roku od samo nekoliko sekundi.

To omogućava novi instant platni sistem, zahvaljujući kojem smo stali u red sa vodećim finansijskim institucijama u svetu koje imaju takav sistem plaćanja. On bi se mogao identifikovati sa hitnim plaćanjima, rekla je Tabaković.

Banka Inteza, Erste, Vojvođanska i Pireus će se sistemu priključiti najkasnije do 1. aprila 2019. godine, jer su još ranije planirale zamenu centralnog bankarskog sistema ili statusnu reorganizacija, te im je podzakonskim aktom omogućeno naknadno priključenje.  

Instant plaćanje će moći da se obavi i putem posebnih aplikacija na mobilnim telefonima upotrebom QR koda, kao i nova usluga koja će omogućiti prenos sredstava čak i ako se ne zna broj tekućeg računa nekog pojedinca, kada je dovoljno samo poznavanje broja njegovog mobilnog telefona.  

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug/N1

1 Komentara

  1. other 17/09/2019

    I just want to mention I am just very new to weblog and really savored you’re blog. More than likely I’m want to bookmark your blog . You certainly have excellent stories. Regards for sharing with us your web page.

    Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×