Učitava se

Kucajte za pretragu

SKGO počeo elektronsku obuku zaposlenih u lokalnim samoupravama o ekonomskom razvoju

Srbija i region

SKGO počeo elektronsku obuku zaposlenih u lokalnim samoupravama o ekonomskom razvoju

Podeli

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) počela je elektronsku sertifikovanu obuku predstavnika lokalnih samouprava koja se odnosi na lokalni ekonomski razvoj, a čiji je cilj da se potencijali i resursi gradova i opština iskoriste na najbolji način.

Na uvodnom sastanku, uoči četvoronedeljne obuke, istaknuto je da su se za ovo usavršavanje prijavila 133 predstavnika lokalnih samouprava iz čitave Srbije.

Cilj obuke je da službenici na lokalnom nivou razviju kapacitete i unaprede znanje za analiziranje podataka i donošenje odluka od značaja za lokalni ekonomski razvoj u sektorima koje prepoznaju kao konkurentne na lokalnom nivou.

Predvidjeno je da na obuci polaznici obrade devet teme medju kojima su one o komparativnim i konkurentskim prednostima lokalne samouprave, o merama podrške preduzetništvu, oblicima investiranja sa posebnim osvrtom na javno-privatno partnerstvo, o izradi investicionog programa.

Generalni sekretar SКGO DJordje Staničić rekao je da će na kraju obuke polaznici dobiti sertifikat Nacionalne akademije za javnu upravu koja je u skladu sa programom stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave.

Dodao je da je u pitanju mentorska obuka koja svakoga dana, u trajanju od pola sata, daje mogućnost učenja uz posao.

„Kroz obuku se daju osnovna znanja polaznicima, ali potrudićemo se da kroz pakete podrške jednom broju opština koje su se prijavile omogućimo i sveobuhvatniju obuku zaposlenih“, kazao je Staničić.

Podsetio je da su obuke i usavršavanje zaposlenih u lokalnim samoupravama postale deo zakona, a u vezi su i sa karijernim napredovanjem.

„Mi smo u poslednjih pet godina obučili oko 4.000 ljudi u različitim oblastima, a ova je specifična, jer je od 2007. godine lokalni ekonomski razvoj u nadležnosti lokalnih samouprava“, rekao je Staničić.

Obuku su podržali Vlada Norveške u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU“, kao i Američka agencije za medjunarodni razvoj (USAID).

Projektni menadžer USAID Siniša Čadjo rekao je da je poboljšanje administrativnih kapaciteta lokalnih samouprava bitno za privlačenje investicija i kreiranje novih radnih mesta.

Dodao je da je uloga lokalnih vlasti da omogući povoljniju poslovnu klimu i pojednostavi procedure za poslovanje, kako bi ulagači došli i ostali.
 
VIDEO  OVDE
 
 
Autor/Izvor Beta

1 Komentara

  1. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!
    similar resource site http://sougo-coaching.jp/userinfo.php?uid=88640

    Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×