Učitava se

Kucajte za pretragu

Šire regionalno telo, jačaju kapacitete(AUDIO)

Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje BioEn Istražujemo Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica uPoMoc Zlatiborski okrug

Šire regionalno telo, jačaju kapacitete(AUDIO)

Podeli
Kombinacijom državnog i lokalnog nivoa ima nade za ovaj region, poručuje menažder BioEn projekta Miloš Radojević.

foto screenshot TV5 Užice

Proširuje se Radna grupa za biomasu i energetsku efikasnost Zlatiborske oblasti. Bogatija je za tri člana iz Užica, Kosjerića i Požege, nakon devetog po redu, a prvog zasedanja u Kosjeriću.

Širenju je prethodila odluka da se budući rad tog regionalnog tela, sem na biomasu, fokusira i na energetsku efikasnost u zgradarstvu.

–          Rezultati povećane energetske efikasnosti imaju direktan uticaj na očuvanje životne sredine i značajne novčane uštede, navodi za RAM mrežu zamenik predsednika Radne grupe Svetlana Drakul.

Ti ciljevi su u fokusu rada regionalnog tela čiji su temelji postavljeni u Priboju oktobra 2015. godine, odlukom Skupštine Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

Radna grupa je formirana kao radno telo Odbora za zaštitu životne sredine Zlatiborske oblasti u okviru BioEn projekta.

 –       Opštine su uglavnom usredsređene na rešavanje problema na svojoj teritoriji i nekad nisu svesne činjenice da bez međuopštinske saradnje nema rešavanja pitanja pre svega iz oblasti zaštite životne sredine, dodaje Drakul.

Većina opština u Zlatiborskom okrugu ima slične probleme sa zagađenjem vazduha i većim troškovima zbog upotrebe fosilnih goriva u toplanskim sistemima.
Većina opština teži održivoj upotrebi biomase u energetske svrhe. Pojedine su preuzele konkretne korake u pravcu zamene fosilnih goriva biomasom u sistemu daljinskog grejanja.
http://www.rrazlatibor.co.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=2395%3Abioen-&Itemid=90
U nameri da u deset lokalnih samouprava u Zlatiborskom okrugu poraste održiva upotreba drvne biomase u energetske svrhe, Regionalna razvojna agencija Zlatibor od 2015. godine BioEn projektom jača kapacitete javnog, privatnog i civilnog sektora, svih aktera u tom procesu. 
Korišćenje biomase za proizvodnju toplotne energije, kako je istakao direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor Slavko Lukić, predstavlja direktnu podršku proizvođačima biomase, donosi uštede lokalnim samoupravama i podstiče razvoj investicija u drugim oblastima, državi smanjuje deficit i troškove plaćanja uvoznih goriva. Poduhvat koji teži da zadrži novac u lokalu zahteva dugoročno planiranje i otvorenost lokalnih samouprava, ali i doprinos svih aktera. 
 foto screenshot TV5 Užice

Sve raspoložive ljudske kapacitete u regionu, sa znanjima u oblastima biomase i energetske efikasnosti, u svoj rad teži da uključi i Radna grupa, trenutno sa 19 aktivnih članova i sekretarijatom koji dolazi iz redova RRA Zlatibor.

Radnu grupu čine predstavnici osam lokalnih samouprava Zlatiborske oblasti. Za sada, svoje predstavnike nemaju opštine Prijepolje i Sjenica.

Pojačanju se nada i menadžer BioEn projekta Miloš Radojević iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

–         Pogotovo zato što nama naši pravilnici o radu to dozvoljavaju i što nemamo ograničenja oko broja ljudi. Važno je da imamo kritičnu masu ljudi, znanja i kapaciteta koji postoje u regionu i da ih uključimo u priču koja nam je svima važna, objašnjava Radojević istakavši da od energetike trenutno nema važnijeg pitanja u regionu.

–         Zato što je to pitanje koje vezuje mnoga druga pitanja, poput pitanja energetskog siromaštva, zdravstvene zaštite, zdrave životne sredine i pitanje ekonomije i održivosti lokalnih budžeta. Sve su to uvezana pitanja u jednu stvar, u energetiku. Zato Radna grupa za biomasu i energetsku efikasnost u Zlatiborskom okrugu ima ozbiljnu ulogu, navodi Radojević.

Umesto izolovanosti lokalnih samouprava, Radojević preporučuje regionalno povezivanje.

Na jačanje veza može uticati i pozitivan imidž koji uživa Radna grupa i Zlatiborski region u očima stručne i donatorske javnosti u oblasti održive upotrebe biomase i energetske efikasnosti.

–         Ostaje samo da lokalne samouprave shvate da je Radna grupa i njihov alat, njihov instrument i partner u svemu tome, da odluke koje donose, donose na informisan način, da konsultuju struku, da međusobno razmenjuju informacije i iskustva, pa tek onda donesu pravu odluku. A onda zajedničkim snagama da se okrenemo ka nacionalnom nivou bez koga nema ozbiljnih napredaka u ovom smislu jer su to investicije koje zahtevaju ozbiljna ulaganja. U tom smislu, kombinacijom državnog i lokalnog nivoa ima nade za ovaj region, poručuje menažder BioEn projekta Miloš Radojević.

http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/uPoMoc/24781/sire-regionalno-telo-jacaju-kapaciteteaudio.html?fbclid=IwAR1_hvC1lY34tEA1zTzLBIibqrnYLraf2M4Ggl9dquQMUAoEPtPwCjU5FBQ
http://www.radioluna.rs/category/istrazujemo/bioen/

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×