Učitava se

Kucajte za pretragu

Sezona trava u toku, niske koncentracije polena na Zlatiboru

Čajetina Čajetina Pogled sa Tornika uPoMoc Zlatiborski okrug

Sezona trava u toku, niske koncentracije polena na Zlatiboru

Podeli

Na Zlatiboru najniže vrednosti alergenog polena u poređenju sa drugim mestima u mreži Srbije, pokazuju poslednje objavljeni podaci

foto: Screenshot Agencija za zaštitu životne sredine

Porast alergenog polena trave, bokvice, kiselice, koprive i konoplje se očekuje u narednom periodu na Zlatiboru, prognoze su Agencije za zaštitu životne sredine.

Iz Agencije su saopštili da su na Zlatiboru od 28. maja do 3. juna zabeležene najniže vrednosti alergenog polena u poređenju sa drugim mestima u Srbiji u državnoj mreži za praćenje kvaliteta vazduha, stanja i prognoza aeropolena.

foto: Screenshot

Analize Agencije za zaštitu životne sredine

Sem tokom par dana u maju, kada su registrovane srednje koncentracija polena trave, i u prethodnom periodu su na Zlatiboru zabeležene niske koncentracije polena pojedinih biljnih vrsta u vazduhu koje kod izuzetno osetljivih osoba mogu izazvati alergijske reakcije.

Sezona trava počela u maju

Agencija za zaštitu životne sredine je sredinom maja upozorila da postoji mogućnost da porastu koncentracije polena korovskih biljaka i trava koje imaju veliki alergeni potencijal, zbog čega su usledile preporuke da je potrebno uništiti korov i pokositi trave pre intezivne faze cvetanja.

Podsetimo, sezona cvetanja trava traje do jula, a od jula do oktobra na zdravlje pojedinih ljudi može uticati polen korovskih biljaka.

Polenom biljaka je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ugrožen svaki četvrti stanovnik planete.

Zlatibor kao preporuka
Podsetimo, rukovodilac grupe za monitoring polena Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović Josipović je nedavno istakla da su na Zlatiboru godinama izuzetno pogodni uslovi za alergične osobe.
Za razliku od Zlatibora koji beleži niske koncentracije, od alergenog polena, a posebno od korovske biljke ambrozije, najviše je ugrožena Vojvodina. Veliki broj turista na Zlatiboru nalazi beg od alergenih polena.

Agencija za zaštitu životne sredine od 2013. godine prati koncentracije polena u vazduhu na Zlatiboru, uz pomoć aparata na meteorološkoj stanici. Obrađene podatke analizira evropski sertifikovana osoba. Merenja finansira Opština Čajetina.

U težnji da se pomogne ugroženim ljudima, kako je ranije rečeno, Agencija za zaštitu životne sredine, u sklopu nacionalne mreže monitoringa, prati i meri 24 alergene vrste polena u vazduhu u oko 20 mesta u Srbiji. Koncentracije alergenog polena u vazduhu se mere i na oko pet mernih stanica u Vojvodini.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×