Učitava se

Kucajte za pretragu

„Seoska olimpijada”

Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Sport Zlatiborski okrug

„Seoska olimpijada”

Podeli

Na tromeđi Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, održane su 57. Omladinske seoske igre „Sastavci”.

Prvog maja, po 57. put, odražana je  „Seoska olimpijada”, kako je nazivaju meštani,  gde je glavna premija dva miliona dinara, ali za infrastrukturne radove na teritoriji one mesne zajednice koja odnese pobedu u generalnom plasmanu. Najbolji su bili sportisti MZ Batkovići, dok je na drugom mestu bio domaćin, MZ Sastavci, a treća pozicija je pripala MZ Borak.

„Sveukupni pobednik odlučuje šta će sa novcem da uradi, da li će da pravi teniski teren, ili će svom mestu obezbediti asfalt, pa sutra kada njime prođe da mu srce bude puno što je uspeo da nešto uradi za svoje selo. Ovo takmičenje je primer besmislenosti dešavanja na Balkanu, ne možete razdvojiti nešto što je nerazdvojno, ljude, sudbine, istoriju. Ovo je primer i besmislenosti kompletne političke situacije, mogu reći, proteklih sto godina”, rekao je Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Selo Sastavci, najveća MZ u opštini Priboj, uskoro će dobiti istureno odeljenje Ministarstva unutrašnjih poslova opštine.

„Meštani će moći da izvade ličnu kartu, pasoš, vozačku dozvolu i ostala lična dokumenta da ne idu u Priboj, a na usluzi im je i ambulanta koju finansira lokalna samouprava, što inače, nije u njenoj nadležnosti, a sve u cilju da se pomogne građanima”, kaže Rvović.

Predsednik MZ Sastavci Sveto Vilotić istakao je da će im to dosta pomoći, jer neće morati da prelaze četiri granice.

„Ne delimo građane po naciolnosti i veri ovde svima pomaže opština Republike Srbije kojoj pripadaju sve institucije, a Opštine Priboj nam je pomogla da organizujemo i igre”, rekao je Vilotić.

U toku prvomajskog zanosa često bude na stotinu međunarodnih incidenata, jer lopta ili kamen olako iz Bosne i Hercegovine preleti u Srbiju i obrnuto. Na programu je osam disciplina u muškoj i ženskoj konkurenciji (trčanje na 1.500 metara, skok u dalj, bacanje kamena s ramena, povlačenje konopca, streljaštvo, turniri u malom fudbalu, odbojci i šahu) koja okupe oko 500 učesnika. Uz sportska nademetanja u Sastavcima se organizuje i narodno veselje koje okupi i više hiljada gostiju sa cele tromeđe.

Izvor i foto:PPmedia

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×