Učitava se

Kucajte za pretragu

Savetodavna podrška za ranjive grupe u Čajetini

Čajetina Zlatiborski okrug

Savetodavna podrška za ranjive grupe u Čajetini

Podeli

U okviru programa Svis Pro (Swiss Pro) opština Čajetina je dobila podršku za formiranje savetodavne službe za građanke i građane koje će svoj rad usmeriti na poboljšan pristup pravima osobama iz ranjivih grupa.

Čajetinski projekat predviđa da će diplomirani pravnik pružati savetodavne usluge građanima iz ranjivih grupa kako u opštinskoj kancelariji koja ima obezbeđen pristup za osobe sa invaliditetom tako i na terenu. Projektom je planiran obuhvat od 1.000 korisnika. Vrednost projekta je 15.338 evra od čega je kroz program Svis Pro obezbeđeno 14.342 evra, a ostatak će obezbediti lokalna samouprava.

Program Svis Pro će podržati ukupno 13 opština iz Srbije kako bi više od 5.000 građana iz ranjivih grupa. imalo lakši pristup pravima. Lokalne samouprave će uz podršku vrednu skoro 200.000 evra uspostaviti stalan, sistemski i javno dostupan mehanizam kako bi unapredile položaj ranjivih društvenih grupa na lokalnom nivou što će doprineti njihovom socijalnom uključivanju.

Pored Čajetine savetodavne službe će biti uspostavljene u Babušnici, Beloj Palanci, Ćupriji, Kniću, Krupnju, Malom Crniću, Medveđi, Rači, Svilajncu, Sjenici, Surdulici i Žagubici, čiji su projekti odabrani kao najbolji u okviru javnog poziva koji je trajao od 18. marta do 16. aprila 2019. godine i bio otvoren za gradove i opštine iz Šumadije, Zapadne, Istočne i Južne Srbije koji pripadaju II, III i IV grupi prema stepenu razvijenosti.

„Trinaest odabranih lokalnih samouprava su pokazale spremnost da budu odgovornije i transparentnije u pogledu pristupa pravima ranjivih društvenih grupa kroz uspostavljanje savetodavnih službi za građane i građanke. Posebna pažnja biće usmerena na stanovništvo u ruralnim područjima, pa će većina opština formirati mobilne timove i organizovati posete mesnim zajednicama kako bi omogućili jednak pristup pravima za sve građane i građanke, a posebno za one iz ranjivih grupa”

rekla je Nataša Ivanović, službenica za socijalnu uključenost na programu Svis PRO. koji će pored bespovratnih sredstava za uspostavljanje savetodavne službe, lokalnim samoupravama pružiti i tehničku podršku u vidu izrađene metodologije za rad službi kao i za vođenje evidencije korisnika i korisnica. Ujedno, lokalne samouprave će osmisliti i sprovesti kampanje kako bi ranjive društvene grupe bile obaveštene o novim mogućnostima i dostupnim opštinskim službama za ostvarivanje i pristup svojim pravima.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×