Učitava se

Kucajte za pretragu

Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun

Srbija i region

Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun

Podeli

Sa međunarornog aerodroma Morava u Kraljevu od decembra će tri puta nedeljno avioni saobraćati na liniji do Beča, a isto toliko puta sedmično predvidjeni su letovi od marta naredne godine na liniji do Soluna, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja Srbije.

Podseća se da su odlukom Vlade Srbije proglašene dve linije u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju koje će saobraćati sa aerodroma Morava i to Кraljevo–Beč–Кraljevo i Кraljevo–Solun–Кraljevo, uz preciziranje da će se na obe linije vazdušni saobraćaj odvijati tri puta nedeljno.

Prvi letovi sa aerodroma Morava krenuće u decembru, na liniji Кraljevo-Beč-Кraljevo, nakon što na javnoj nabavci bude izabrana kompanija koja će saobraćati na ovoj liniji od javnog interesa.

Letovi na liniji za Beč odvijaće se od 1. decembra 2019. godine do 31. decembra 2021. godine, dok će se letovi za Solun odvijati sezonski, u periodu od 10. marta do 15. oktobra 2020. i u periodu od 10. marta do 15. oktobra 2021. godine, navedeno je u saopštenju.

Objašnjeno je da se odluke o proglašenju linije od javnog interesa donose za linije koje su značajne za saobraćajno povezivanje i brži razvoj nedovoljno razvijenih regiona u Srbiji, a za koje ne postoji komercijalni interes za redovan avio-prevoz.

Ukazano je da tzv. opslužno područje arodroma Morava, pored okruga u centralnoj Srbiji, obuhvata i deo u Bosni i Hercegovini, odnosno Republiku Srpsku i Crnu Goru, a procenjuje se na oko tri miliona ljudi.

Prema analizama koje su radjene za potrebe uspostavljanja linija od javnog interesa, u ovom trenutku u Srbiji posluje oko 450 kompanija iz Austrije koje zapošljavaju više od 13 hiljada ljudi, dok kompanije u potpunom ili delimičnom vlasništvu grčkih državljana zapošljavaju više od 25 hiljada radnika u Srbiji.

Aerodromi Srbije, kao operater na aerodromu Morava, spremni su za početak obavljanja redovnog avio-saobraćaja, a Vlada Srbije obezbedila je neophodna sredstva za ove dve linije od javnog interesa za ovu i naredne dve godine.

Izvor i foto:Danas

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×