Učitava se

Kucajte za pretragu

Razvijanje ljubavi prema knjizi i biblioteci u ranom uzrastu(FOTO)

Užice Zlatiborski okrug

Razvijanje ljubavi prema knjizi i biblioteci u ranom uzrastu(FOTO)

Podeli

Početak aprila je veoma važan za svu decu, bibliotekare i biblioteke. Naime, 2. aprila se obeležava Međunarodni dan književnosti za decu, koji je UNESKO uspostavio 1967.

Ovaj datum nije odabran slučajno jer je baš toga dana, davne 1805. godine, rođen jedan od najvećih i najpoznatijih pisaca dečijih bajki koje su mu donele svetsku slavu, Danac Hans Kristijan Andersen.

Napisao je oko 160 priča, uključujući svima znane „Carevo novo odijelo,“ „Ružno pače,“, „Mala sirena,“ „Devojčica sa šibicama,“ „Snežna Kraljica,“ koje su zasnovane na motivima danskog folklora, antičke mitologije i indoevropskih predanja, a za neke od njih inspirisalo ga je sopstveno tegobno detinjstvo, obeleženo velikim siromaštvom. Uobličene u prava mala remek-dela, neka i autobiografskog karaktera, to su bajke  koje su obeležile detinjstvo miliona dece širom planete, a mnoge od njih nose i kritiku društvenog stanja, dok istovremeno čitaocima iskazuju duboko humanu poruku.

U želji da se najmlađim čitaocima pošalje poruka o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči u OŠ „Dušan Jerković“u Užicu za najmlađe učenike školski bibliotekari pripremili su posebne zabavne edukativno-kreativne radionice, koje su realizovane u produženom boravku i pripremnim predškolskim grupama. Na početku radionica učenici su upoznati sa životom i stvaralaštvom ovog bajkopisca i sa značajem obeležavanja Dana knjige za decu. Zatim su bibliotekari čitali deci kratke pesme i odlomke iz slikovnica, o kojima su posle razgovarali. Cilj radionica je podsticanje čitalačkih navika, bogaćenje dečijeg rečnika, razvijanje kreativnosti i buđenje ljubavi prema knjizi i biblioteci. 

Radionica „Proleće u znaku Dobrice“ realizovana je sa prvacima u produženom boravku, povodom odlaska našeg popularnog pesnika cveća, biljaka, sunca i bogatstva života, Dobrice Erića. Učenici su, kao i Dobrica, pisali pesme na iste teme, koje su zatim samostalno ilustrovali. Druga radionica „Naslovna strana moje slikovnice“održana je sa predškolcima, koji su pokazali izuzetno umeće u crtanju.

Cilj ovih programa školskih bibliotekara je popularizacija knjige i čitanja u ranom uzrastu. Povodom ovog datuma u školi je u toku i postavljanje sledećih izložbi učenika nakon realizovanih radionica sa učenicima mlađih razreda: „Školska biblioteka očima prvaka,“ „Pisali smo akrostih“(sa učenicima II razreda), „U razlikama je naše bogatstvo“ (sa učenicima III razreda), „Omiljeni književni likovi – četvrtaci preporučuju“ (sa učenicima IV razreda).

 

Autor M. R. Pejović, A. Duković

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×