Učitava se

Kucajte za pretragu

Promene u oporezivanju izdavalaca smeštaja

Srbija i region

Promene u oporezivanju izdavalaca smeštaja

Podeli

U Srbiji važe novi propisi o oporezivanju izdavalaca smeštaja u turizmu i ugostiteljstvu, kao i o plaćanju boravišne takse. Suština izmene je da će izdavaoci te obaveze plaćati periodično, paušalno, po rešenjima u tačno utvrđenom iznosu, a ne prema broju gostiju, kao do sada.

Ozbiljnim izdavaocima koji poštuju propise, kažu upućeni u ove promene, one donose smanjenje troškova, uštede u novcu i olakšanje poslovanja.

Što se tiče boravišne takse, vladina uredba propisuje plaćanje godišnjeg iznosa za fizičko lice koje pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu. Visina godišnjeg iznosa takse utvrđuje se tako što se broj individualnih ležajeva množi sa iznosom boravišne takse po ležaju na teritoriji gde se objekat nalazi: u turističkom mestu prve kategorije taj iznos je 3.300 dinara po ležaju, druge 2,600, treće 2.000, a četvrte 1.300 dinara. Organ jedinice lokalne samouprave za svako fizičko lice utvrđuje visinu godišnjeg iznosa boravišne takse, a plaćanje je kvartalno za tekuću godinu.

Izvor i foto: Drinainfo

Radio Luna/M.P.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×