Učitava se

Kucajte za pretragu

Projekat selektovanja otpada u Užicu i Tuzli

Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

Projekat selektovanja otpada u Užicu i Tuzli

Podeli

Projekat Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle-SUBREC je počeo sa realizacijom. Vrednost projekta je 710. 000 evra čiju realizaciju kofinansira Evropska unija kroz program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina.

-Ovo je početak projekta koji je veoma značajan za nas jer se Regionalna deponija za devet osnivača nalazi na teritoriji Grada Užica. Ovim projektom Užice će dobiti oko 420.000 evra i to je prvi korak gde očekujemo da do 2021.godine rešimo pitanje primarne selekcije jednog dela grada. U isto vreme dobili smo suglasnost nadležnih ministarstava a pre svega Ministarstva za zaštitu životne sredine kroz IPA fondove Evropske unije da krenemo sa realizacijom drugog projekta u vrednosti od 550.000 evra vezanog za primarnu selekciju u ostalom delu grada, rekao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Tihomir Petković

Dnevne količine otpada koje se dopremaju u JKP Duboko su 250 tona iz devet gradova i opština. Od maja meseca uvedena je i druga smena.

-Cilj je da osavremenimo  proces i da sav otpad od 250 tona prođe kroz Centar za selekciju.Projekat primarne selekcije u prigradskim naseljima će mnogo doprineti tako da ćemo  moći veće količine otpada da selektujemo, biće kvalitetniji, imaćemo manje zastoja i duži vek deponije, rekao je direktor JKP Duboko Užice, Momir Milovanović.

Momir Milovanović

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović je istakao da je evropska tendencija,ali i da pravna legislativa nalaže da se otpad na deponijama maksimalno redukuje.

-Takođe koncept cirkularne ekonomije koji podrazumeva da sirovina bude permanentno u upotrebi,zahteva primarnu selekciju,jer kroz nju se dobija kvalitetna sirovina za reciklažnu industriju.Više sirovina znači i nova radna mesta ,a najvažnije je da na taj način čistimo naše deponije i gradove, istakao je Radović.

Filip Radović

Projekat  Predgrađa recikliraju predviđa i povećanje tehničkih i kadrovskih kapaciteta komunalnih preduzeća za odvojeno sakupljanje otpada u Užicu i Tuzli.

-U Užicu će biti nabavljeno 5 hiljada kanti,kamion auto-smećar, 20 kontejnera za staklo i 300 kompostera.Svako prigradsko domaćinstvo početkom naredne godine dobiće po 2 kontejnera za selekciju otpada,rekla je direktorka Bioktoša Mirjana Radivojčević.

Mirjana Radivojčević

-Primarna selekcija u Bosni i Hercegovini nema alternativu, a kroz dva pilot projekta za 500 domaćinstava podelili smo po dve kante za suvi i mokri otpad. Mi sa partnerima iz Srbije imamo dosta dodirnih tačaka i možemo se u većini stvari dopunjavati, naveo je Admir Bećirović direktor JKP Kominalac iz Tuzle.

Admir Bećirović

Direktorka Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle Džemila Agić istakla je značaj edukacije stanovništva i najavila uspostavljanje sistema monitoringa za odvojeno sakupljanje komunalnog otpada i kućno kompostiranje.

-Jako je važna edukaija stanovništva, a ona će početi već sa podelom kanti. Biće i direktne konunikacije sa građanima od vrata do vrata, rekla je Agić.

Džemila Agić

1 Komentara

  1. her latest blog 16/09/2019

    I just want to mention I am just newbie to weblog and definitely liked this blog. Very likely I’m likely to bookmark your blog post . You really come with fabulous writings. With thanks for sharing with us your blog.

    Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×