Učitava se

Kucajte za pretragu

Potpisan ugovor za izgradnju gradske toplane na biomasu u Priboju

Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Zlatiborski okrug

Potpisan ugovor za izgradnju gradske toplane na biomasu u Priboju

Podeli

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović je u Beogradu sa ministarstvom energetike Vlade Srbije i nemačkom Razvojnom bankom KfV potpisao trilateralni ugovor o kompletnoj rekonstrukciji grejanja na daljinski sistem u Priboju. U pitanju je izgradnja gradske toplane na biomasu što će sa opštinom Mali Zvornik biti prvi slučaj u Srbiji da se dosadašnja fosilna goriva, mazut i ugalj, u potpunosti zamene biomasom.

Projekat podrazumeva i kompletnu rekonstrukciju toplovoda u Priboju i izgradnju novih podstanica. Ugovor je vredan 6 miliona evra, od čega 16.5 odsto finansiraju nemačka i švajcarska vlada, dok je ostatak dugoročni kredit kod nemačke Razvojne banke KfV uz minnimalnu kamatnu stopu od 1,1 odsto i grejs periodom od dve godine.

„Ovim projektom Priboj će poboljšati svoju energetsku efikasnost i na duže staze rešiti problem grejanja na daljinski sistem“ – istakao je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović. „Pored izgradnje nove toplane na biomasu, snage 8 megavata, rešiće se problem dotrajalog toplovoda i podstanica koji su građeni pre više decenija, pa će korisnici sada dobiti sigurnije, jeftinije i kvalitetije grejanje, svih 24 sata. Štetnih uticaja po okolinu maltene više neće ni biti, a uštede će biti velike, za Priboj će to biti blizu 500 hiljada evra po sezoni“, – rekao je predsednik Rvović.

U oktoburu bi trebalo da bude raspisan tender za izvođača radova, a ako bude sve po planu, nova toplana i kompletno rekonstruisan daljinski sistem grejanja, trebali bi da budu spremni za narednu grejnu sezonu.

Pored Priboja i opštine Mali Zvornik, u ovom prvom projektu, koji obuhvata šest opština, koji je vredan 26,75 miliona evra, toplane na biomasu, narednih godina dobiće Majdanpek, Novi Pazar, Prijepolje i Nova Varoš a još 19 opština prijavilo se da u svojim toplanama fosilna goriva, zamene biomasom.

Podsetimo, Priboj već ima toplanu na biomasu u Starom Priboju koja greje zgrade osnovne škole, vrtića, Doma kulture i Opštinske uprava, a za ovogodišnju grejnu sezonu biće puštena u rad i toplana u Novom Priboju za škole i dispanzer ,sledeće godine se očekuje i nova gradska toplana, a u planu je i što skorija rekonstrukcija grejanja u bolnici i Domu zdravlja.  Tako će Priboj u potpunosti dosadašnja fosilna goriva zamenila biomasom, po čemu bi bila prva opština u Republici Srbiji

Izvor i foto:Priboj.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×