Učitava se

Kucajte za pretragu

Počinje izgradnja neolitskog naselja u Staparskoj banji

Užice Zlatiborski okrug

Počinje izgradnja neolitskog naselja u Staparskoj banji

Podeli

U Užicu će se graditi replika neolitskog naselja Staparska gradina . Radovi su simbolično otpočeli i trebalo bi da traju do aprila. Projekat podrazumeva izgradnju arheološkog parka iz doba neolita u kanjonu reke Đetinje .

-Ovde će se graditi replika objekata koji su se koristili za stanovanje u praistorijskim vremenima, ali će se posebna pažnja obratiti i na parterno uređenje, kako bi sveukupno naselje bilo što kvalitetniji prikaz vremena u kojem su na ovim prostorima u tim davnim vremenima živeli naši, užički preci. Radovi će se izvoditi na osnovu rezultata istraživanja od pre nekoliko decenija na obližnjim lokalitetima Gradine. Ceo koncept će se zasnivati na najpozitivnijim iskustvima replika neolitskih naselja koje smo posetili u Austriji i Italiji, kao i gradu Tuzli koji je i naš partner na ovom projektu. Iskoristili smo njihova pozitivna iskustva da bismo osmislili koncept koji će biti održiv i zanimljiv za dolazak što većeg broja posetilaca. muzej će, osim izložbenog prostora, imati i pokazne radionice za obradu gline, kostiju kamena, onako kako se to radilo u neolitu., rekao je, gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Tihomir Petković

Ovaj projekat zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i Opština Milići, a kofinansira ga Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta predpristupne pomoći (IPAII). Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Ceo projekat je vredan oko 594 hiljade evra od čega je oko 450 hiljada evra iz EU, a ostatak obezbeđuju grad Užice i Tuzla, a deo sredstava uložiće i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Grad Užice obezbediće infrastrukturu, vodu i kanalizaciju na lokaciji gde se gradi arheološki muzej.

-U proteklom periodu smo se veoma ozbiljno pripremali konsultujući, pre svega, stručnu javnost, Arheološki institut, naš Narodni muzej, svu dostupnu arhivsku građu, na osnovu koje je licencirani arhitekta, Emilija Nikolić i uradila relevantan projekat. Ono što nas raduje, mi smo ovaj projekat kandidovali za evropsku mrežu kulturnog turizma koja je inovativni pristup u interpretaciji materijalnog kulturnog nasleđa. Nadam se da ćemo imati priliku i da ga izložimo pred stručnom javnošću u Evropi u oktobru. U narednom periodu radićemo i na tome da i ovaj naš arheološki muzej bude deo evropske mreže arheoloških muzeja na otvorenom – rekla je Snežana i naglasila da su za potrebe realizacije projekta angažovani iz užičkog kraja i Stapara svi ljudi koji poznaju zanate koji se odavno ne koriste u gradnji objekata. Osim toga i građevinski materijal, kao što je glina, slama i sve ostalo, biće obezbeđeno iz užičkog kraja, rekla je Snežana Milisavljević, menadžerka projekta RRA Zlatibor.

Snežana Milisavljević

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×