Učitava se

Kucajte za pretragu

Počeo književni festival „Na pola puta“

Slobodno vreme Užice Zlatiborski okrug

Počeo književni festival „Na pola puta“

Podeli

U Gradskoj galeriji otvorena izložba radova Boba Živkovića, a u Narodnom pozorištu izvedena pozorišna predstava „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“

Tekst i foto: N.Kovačević

Četrnaesti književni festival „Na pola puta“ je počeo sinoć u Gradskoj galeriji u Užicu otvaranjem izložbe radova beogradskog ilustratora Boba Živkovića, koji se predstavio zanimljivim, kreativnim i provokativnim ilustracijama i plakatima.  

Postavku je otvorila književnica iz Beograda Jasminka Petrović, navodeći da je ova godina uspešna za Živkovića, jer su njegove izložbe bile priređenje na festivalu Krokodil, u Knjaževcu i u Beogradu, povodom 30 godina rada Kreativnog centra.

Bob Živković je, u svom stilu, ispričao anegdotu o svojoj „veličini“ i do suza nasmejao publiku.

U Narodnom pozorištu, beogradski Reflektor teatar izveo je komad „Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi“, po konceptu, dramaturgiji i u režiji Milene Bogavac. Dokumentaristički i angažovani komad o antifašističkim vrednostima, isceniran je kroz podsećanje na Ivu Lolu Ribara, njegovu verenicu Slobodu Trajković, porodicu Ribar, ali i na čitavu generaciji mladih koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma. Komad referira i na naše vreme, pitajuću nas ko su naši heroji i koje su to vrednosti našeg doba, o čemu su,  posle predstave, razgovarali učesnici komada i gledaoci, a gost je bio dr Milovan Pisari, istoričar iz Beograda.

Predstava Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi

Na četranaestom festivalu, koji će do 25.aprila okupiti pisce i druge stvaraoce iz bivše Jugoslavije, od kojih neki godinama žive u drugim evropskim državama, gosti će biti u ulozi profesora tokom redovnih časova književnosti u Užičkoj gimnaziji. Uveče, od 20 časova, na Maloj sceni NP Užice, javno će čitati svoje tekstove, razgovarati sa publikom, a moderatori razgovora biće užički gimnazijalci.

U ponedeljak će, u gimnazijskom amfiteatru, Sofija Kordić, književnica i novinarka koja stiže iz Praga, govoriti o „Češkoj između Istoka i Zapada“, Nenad Veličković, pisac i univerzitetski profesor iz Sarajeva, svoje predavanje je nazavo „The art of prepričavanje“, dok će Predrag Stojadinović, vloger i promoter nauke i logike koji dolazi iz Nemačke, gimnazijalcima govoriti o „Razmišljanju za neupućene“.

Narednog dana, pesnik iz Požege Petar Matović govoriće o romanu „Semper idem“, književnica Tea Tulić iz Rijeke o (ne)moći jezika, književnik i izdavač iz Beograda Dejan Ilić o filmu „Smrtnosne mašine“, a književnica Jasna Šamić koja stiže iz Pariza o orijentalnoj književnosti.

U ulozi profesora, u sredu, biće naš poznati književnik i prevodilac Ivan Ivanji koji je svoje predavanje nazvao „Okupirano detinjstvo“, a Đorđe Balmazović , član grupe Škart, koji živi u Ljubljani, održaće radionicu „Hrabrost, strah i odgovornost“. Književnica iz Banja Luke Tanja Stupar Trifunović pričaće „O pisanju i drugim demonima“, a „Sloboda pisanja, pisanje slobode“ je naziv predavanja Ivice Prtenjače, pisca iz Zagreba.

Gosti festivala, koji su osnovali profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji Ružica Marjanović i Nenad Veličković, biće i Kruno Lokotar iz Zagreba, srednjoškolci i studenti iz Sarajeva, Rijeke, Breze, Vrnjačke Banje i Beograda.

Studenti iz Sarajeva i Rijeke

Prateći program

U okviru festivalske edicije „Svako ima nekoga koga nema“, biće promovisan poster sa podsećanjem na Dašu Drndić (Zagreb, 1946-Rijeka, 2018).  Knjiga sabranih drama i songova „Servantesov trg“, Predraga Lucića, koji je preminuo početkom prošle godine, a koji je bio veoma drag i čest gost užičkih susreta pisaca, biće predstavljena 22.aprila.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×