Učitava se

Kucajte za pretragu

Počelo ispitivanje kolektivnog imuniteta na koronu i u Zl. okrugu

Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Čajetina Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

Počelo ispitivanje kolektivnog imuniteta na koronu i u Zl. okrugu

Podeli

U toku je sprovodjenje Nacionalne studije seroprevalencije i molekularane karakterizacije SARS-CoV-2 tokom epidemije u populaciji Srbije koju sprovodi Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Vladom Republike Srbije, odnosno Republičkom mrežom Instituta i Zavoda za javno zdravlje. „Istraživanjem će se proceniti na nivou zemlje koliko je osoba bilo u kontaktu sa virusom i imalo ili oboljenje sa jasnim znacima, ili je potpuno bez ikakvih znakova i siptoma steklo otpornost na virus. Pomoći će u sticanju uvida u raširenost infekcije COVID-19 u našoj zemlji, kao i u potencijalnom sprečavanju daljeg prenošenja virusa. Sa istraživanjem se počelo 4. maja 2020. godine i trajaće 60 dana.“-rekla je za Radio Lunu dr Katarina Ristović specijalista socijalne medicine i osoba za komunikaciju sa medijima i javnošću Zavoda za javno zdravlje Užice.

Radio Luna: Koja populacija će biti obuhvaćena istraživanjem?

„Istraživanjem će biti obuhvaćen reprezentativni uzorak populacije Srbije uzrasta 7 i više godina (za pilot istraživanje uzrast 18 i više godina). Metodom slučajnog izbora na nivou cele države biraju se domaćinstva koja će učestvovati. U istraživanju bi učestvovali svi članovi domaćinstva koji ispunjavaju predviđene kriterijume. Kriterijumi ne isključuju osobe kod kojih je potvrđen virus ili su imali sumnju na njega. Ukoliko članovi domaćinstva pristanu da učestvuju vrši se njihovo anketiranje i uzima se uzorak krvi za serološko testiranje, koja će služiti za određivanja prisustva antitela specifičnih na virus SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19. Uzimanje uzorka krvi za potrebe istraživanja se ne razlikuje od uobičajene procedure uzorkovanja krvi. Rizik po ispitanike praktično ne postoji.“-rekla je za Radio Lunu dr Katarina Ristović.

Radio Luna:Da li su podaci prikupljeni tokom istraživanja poverljivi?

„Svi podaci prikupljeni tokom istraživanja su poverljivi. U narednih 10 dana sprovodi se pilot istraživanje, koje obuhvata hiljadu ispitanika na nivou cele Srbije. Od tog broja u Zlatiborskom okrugu slučajnim odabirom izabrano je 5 domaćinstava iz pet opština / grada: Kosjerić, Požega, Prijepolje, Čajetina i Užice. Ukoliko članovi pristanu da učestvuju u narednim danima obaviće se cela procedura uzimanja uzoraka i anketiranja o rezultatima testa ispitanici će biti obavešteni za 7 – 10 dana.“-rekla je dr Katarina Ristović.

Radio Luna: Da li imate podatke o osobama koje će učestvovati u istraživanju? Da li porodice mogu, ako ne žele da odbiju da učestvuju u istraživanju?

„Još uvek nemamo podatke o domaćinstvima koja će dalje učestvovati u istraživanju. Ukoliko neko odbije da učestvuje a ima pravo na to, nemamo informacije da li će se birati drugo domaćinstvo, istom metodom slučajnog izbora na teritoriji Zlatiborskog okruga.“-ističe za Radio Lunu dr Katarina Ristović specijalista socijalne medicine i osoba za komunikaciju sa medijima i javnošću.

Aleksandra Ranković

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×