Učitava se

Kucajte za pretragu

Počela rekonstrukcija Starog grada u Užicu

Užice Zlatiborski okrug

Počela rekonstrukcija Starog grada u Užicu

Podeli

Prva faza rekonstrukcije užičkog Starog grada je počela simbolično na Dan grada. Ona podrazumeva obnovu Gornjeg grada,  izgradnju kule i kazamata sa rekostukcijom citadele. Ovom istorijskom trenutku za Užice i Užičku tvrđavu prisustvovao je i Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike, zatim arheolog dr Marko Popović i pomoćnik ministra za kulturu Dejan Masliković.

Arheolog Marko Popović je rekao da je velika sreća što postoji dosta sačuvane dokumentacije iz 1737. godine dok Stari grad nije bio miniran, porušen i osuđen na zaborav. Ona se nalazi u Beču, ali prema Popovićevim rečima mi posedujemo sve te planove i oni su osnova za rekonstrukciju.

-Na ovoj hridi iznad Đetinje opstajale su ruševine grada koji je polako padao u zaborav. Međutim, entuzijazmom ljudi i gradske uprave Užica Stari grad ipak nije zaboravljen. Pokrenute su inicijative i priređeni projekti i sada se nalazimo na početku velikog posla, a to je vraćanje užičkom Starom gradu njegove izgubljene slike i vraćanje Užicu jednog od njegovih najznačajnijih simbola. Počinje rekonstrukcija Gornjeg grada sa kulom i to je ona slika koja se nalazi na grbu grada Užica. Rekonstrukcijom najstarijeg dela iz druge polovine 14. veka koji je pripadao Nikoli Altomanoviću, neka vrste zamka, i zvanično počinje revitalizacija tvrđave koja će novim generacijama Užičana svedočiti o istoriji grada u kome žive i u isto vreme privući turiste, rekao je arheolog dr Marko Popović, inače Užičanin.

Marko Popović

Pomoćnik ministra kulture Dejan Masliković je istakao da je Srbija prebogata kulturnim nasleđem i da se poslednjih godina ispravlja nepravda kojom su  godinama naša srednjovekovna kultura i istorija bile u drugom planu.

-Ministarstvo kulture u okviru svoje strategije planira obnovu skoro svih gradova koji mogu da se obnove i za koje postoji dokumentacija. To su projekti koji će otvoriti nova radna mesta,dovesti turiste u Srbiju i predstaviti našu kulturu kao značajan deo evropske i svetske kulture,rekao je Masliković.

Dejan Masliković

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković podsetio je u kakvom je ruiniranom stanju bio Užički stari grad pre tri-četiri godine.

-Bilo je to mesto na kome se nije moglo stajati i što bi narod rekao zmijarnik i šikara dok se nismo organizovali u Užicu i pokazali da političke stranke mogu da imaju sasvim drugačija svojstva i odgovorna delovanja koje nije svedeno na dnevnu politiku, rekao je Selaković.

On je izrazio uverenje da je rekonstrukcija citadele  samo prva faza u potpunoj rekonstrukciji Starog grada i naglasio značaj stručne podrške rođenog Užičanina dr Marka Popovića.

-Uveren sam da ćemo obnavljanjem srednjovekovnih fortifikacija starih gradova, velikim ulaganjima u našu kulturnu baštinu, pripremama mnogih spomenika za zaštitu UNESK-a i uvođenjem u svetsku kulturnu baštinu pospešivati i našu turističku ponudu i da će sve veći broj turista dolaziti na Stari grad i u Užice, videti najstariju na Teslinim principima izgrađenu hidroelektranu u Evropi, ovde na Đetinji,  Staparsku gradinu, proći kanjonom Đetinje i sve ovo će učiniti da Užice, kao tačka na putu od Beograda prema Zlatiboru i moru, postane tačka na kojoj će se ljudi  zadržavati. Na ovaj način se strvaraju mogućnosti za razvoj turizma i otvaranja novih radnih mesta, istakao je Selaković.

Selaković je podsetio da se, kao što je predsednik Vučić više puta govorio, radi na dovođenju velikog investitora u industriju Užica i da je auto-put gradu na Đetinji iz godine u godinu sve bliži što je bilo nezamislivo pre pet do sedam godina.

Nikola Selaković

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je naveo da je vrednost ove prve faze radova 32 miliona dinara I da ga finansiraju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Grad Užice.

-Taj posao će biti završen do proleća naredne godine. Druga faza se odnosi na projekat dalje konzervacije srednjeg i dela donjeg grada sa izgradnjom ulazne kapije. Ovaj projekat je podržalo Ministarstvo kulture sa 8 miliona dinara dok je Grad Užice obezbedio 3 miliona dinara. Trenutno se sprovodi postupak javne nabavke za ovu uslugu. Očekujemo do kraja oktobra uvođenje izvođača u posao i takođe završetak do proleća. Treća faza se odnosi na finalnu konzervaciju donjeg grada za šta smo dobili novac od Američke ambasade od oko 9 miliona dinara dok će Grad obezbediti oko 4 miliona. Ovim projektom uspevamo da konzerviramo ceo Stari grad osim Vodene kule. Ova investicija će se realizovati u potpunosti tokom naredne godine. Četvrta faza se odnosi na rekonstrukciju srednjeg i donjeg grada za šta tek treba da radimo projekat i taj posao će se raditi tokom naredne godine, rekao je Petković.

Gradonačelnik je istakao i važnost izgradnje pešačkog mosta na ovom potezu napomenuvši da je idejni projekat urađen i da je trenutno u fazi izrada projekta za građevinsku dozvolu.

-Nadamo se da ćemo tokom iduće godine obezbediti i sredstva i krenuti sa radovima na mostu dugom 113 metara koji će biti izuzetno važan jer će olakšati komunikaciju turista sa tvrđavom, ali i sa zelenom-biciklističkom stazom trasom stare pruge i sa svim drugim sadržajima koje imamo na ovom potezu. To će biti jedan izuzetan turistički proizvod koji će Užice dodatno pozicionirati na turističku mapu Srbije, a ponudu turističke regije Zapadne Srbije dodatno obogatiti, naveo je Petković.

Tihomir Petković

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×