Učitava se

Kucajte za pretragu

Pale cene goriva u Srbiji, dizel jeftiniji za 1,02 dinara

Srbija i region Zlatiborski okrug

Pale cene goriva u Srbiji, dizel jeftiniji za 1,02 dinara

Podeli

Prosečna cena litra dizela na benzinskim stanicama u Srbiji, u periodu od 20. januara do 3. februara, smanjena je za 1,02 dinara, benzina za 0,35 dinara, a autogasa TNG za 0,04, pokazuju statistički podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije u kojima se navodi da je trend pada cena goriva i u Srbiji i u zemljama u okruženju zadržan i ove nedelje.

Podaci pokazuju da je Srbija i dalje u samom vrhu na listi cena dizela i TNG-autogasa, dok je, kada je cena benzina u pitanju, malo iznad regionalnog proseka.

Po prosečnoj maloprodajnoj ceni dizela, samo je Albanija skuplja od Srbije, dok se po ceni autogasa Srbija nalazi na trećem mestu u regionu, posle Grčke i Mađarske.

Grčka, Albanija, Hrvatska i Crna Gora imaju skuplju prosečnu maloprodajnu cenu goriva od Srbije, dok su u odnosu na Srbiju jeftinije Slovenija, Mađarska, Bugarska, BiH, Rumunija i Severna Makedonija.

Udruženje navodi i da je udeo fiskalnih obaveza u prosečnoj maloprodajnoj ceni benzina u Srbiji je 56 odsto, u ceni dizela 53,6 odsto i ceni TNG-autogasa 46,7 odsto.

Osim fiskalnih obaveza u koje spadaju akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi, naknada za unapređenje energetske efikasnosti i PDV, proizvođači i trgovci derivata nafte u Srbiji, a posredno i potrošači, imaju obavezu da za svaki litar goriva koji stave na tržište plate i naknadu za markiranje goriva i naknadu za monitoring kvaliteta goriva.

Izvor i foto:Tanjug

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×