Učitava se

Kucajte za pretragu

Održane 6. Pesničke vatre u Kulturnom centru na Zlatiboru

Čajetina Čajetina Slobodno vreme Užice Zlatiborski okrug

Održane 6. Pesničke vatre u Kulturnom centru na Zlatiboru

Podeli

Na pozornici Kulturnog centra  na Zlatiboru održana su Pesničke vatre zlatiborske. Manifestacija koja je u prethodnim održavanjima slavila Ljermontova i Disa, Dantea, Bojića i Šekspira, Bertolta Brehta i Desanku Maksimović ovaj put je uprličena u čast dva velikana svetske i naše književnosti , koji su na put u nezaborav kročili u 18 veku, Johana Volfgana Getea i Vuka Stefanović Karadžića.

U programu su učestvovali glumci: Vjera Mujović, Feđa Stojanović i Slobodan LJubičić  i muzički umetnici: Aleksandar Stamatović, Rade Radivojević i LJubodrag Begović, kao i hor Osnovne škole Dimitrije Tucović iz Čajetine.

U čast velikog nemačkog umetnika izvođeni su odlomci iz njegovih dela Jadi malog Vertera, Fausta , pesma Čežnja kao i operska arija Mafista.

Održavanjem ovogodišnje manifestacije obeležen je i jedan jubilej. Pre

30 godina TV serija Vuk Karadžić je,  na preporuku Umberta Eka, u Rimu osvojila Gran-pri Evrope, najveće priznanje u istoriji naše televizije, a Unesko je ovu seriju  uvrstio u riznicu kulturnih dobara Evrope i sveta. Scenarista ovog grandioznog dela je dobitnik ovogodišnje Povelje pesničkih vatri zlatiborskih.

Milovan Vitezović, pesnik, aforističar, romanopisac i dramski stvaralac, televizijski i filmski scenarista, profesor, sada i predsednik Udruženja književnika Srbije zbog svoje bolesti nije bio u mogućnosti da prisustvuje dodeli nagrade ali je sve prisutne ljubitelje poezije na Zlatiboru pozdravio putem video-linka.

Publici su svoje pesme predstavili i umetnici pesnici iz inostranstva koji su bili gosti Zlatibora u toku održavanja manifestacije. Aždar Ol iz Azerbedžana je pročitao svoju pesmu Heroj neprijatelj, Milan Rihter iz Slovačke Viđeno u snegu, Farid Husein iz Azerbejdžana Ćutnja rata, Spiridon Kasijan iz Rumunije Borba anđela sa snom, a za kraj je svoju pesmu Devojka i ruža recitovala zlatiborska pesnikinja Mirjana Ranković Luković.

Tradicionalno zatvaranje pesničkih vatri obeleženo je paljenjem vatre pored Spomenika na Šumatnom brdu i tako su najavljeni pesnički susreti i za sledeću godinu.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×