Učitava se

Kucajte za pretragu

Održana sednica komisije za javni uvid u Nacrt prostornog plana područja posebne namene parka prirode Zlatibor

Čajetina Čajetina Zlatiborski okrug

Održana sednica komisije za javni uvid u Nacrt prostornog plana područja posebne namene parka prirode Zlatibor

Podeli

Na javnoj sednici komisije za javni uvid u Nacrt prostornog plana područja posebne namene parka prirode Zlatibor usvojene su primedbe preduzeća Skijališta Srbije , Srbijašume i Putevi Srbije, a još će se razmatrati primedba Zavoda za zaštitu prirode.

Primedbe iz opštinske uprave Čajetina odnosile su se na usklađivanje sa planom generalne regulacije i područje za sportsko edukativni centar Hilandar – Kriva breza. I fizička lica su podnosila primedbe, a prihvaćene su one koje se odnose na izgradnju objekata koji nisu samo za komercijalnu upotrebu na privatnim, porodičnim parcelama u seoskim sredinama. Tokom sednice govorilo se i o pravilima gradnje na poljoprirednom i šumskom zemljištu za vlasnike poljoprivrednih gazdinstava, kao i o bližem određivanju uslova gradnje i materijalizaciji kako bi se ispoštovala ambijentalna celina Zlatibora.

Unutar Parka se razlikuju tri stepena zaštite, koji su razvrstani na osnovu prirodnih osobenosti predela. Najstroži u smislu dozvoljenih aktivnosti je I stepen zaštite koji zauzima 1968,89 hektara odnosno 4,7% područja Parka Prirode, a ovuhvata Viogor, Crni Rzav, klisuru Uvca i klisuru Griže. Režim II stepen zaštite prostire se na 19255,29 hektara (45,9%) a u njega spada Semegnjevska gora – Crni Rzav – Jablanica – Čavlovac, Bijele vode, Ribničko jezero, Ravni Tornik, Čigota, klisura Katušnice, Murtenica, područje oko klisure Uvca. U III stepen spada ostatak teritorije Parka prirode koji zauzima 49,38%, i u ovom režimu  ne postoje posebna ograničenja koja se odnose na izgradnju objekata, a raspolaganje privatnim svojinama u zaštićenim područjima je definisano zakonom. U okviru granica plana i lokalne samouprave će izdavati građevinske dozvole, a samo u granicama zaštićenog područja će izdavanje dozvola biti u nadležnosti republike. Nadležnost za upravljanje i nadzor u parku ima preduzeće Srbijašume, a naplata određenih taksi za aktivnosti i manifestacije u okviru Parka prirode nije obuhvaćena Prostornim planom, ali postoji u zakonu.

Izvor i foto:Zlatiborpress

Radio Luna/M.P.

1 Komentara

  1. use this link 16/09/2019

    I simply want to mention I’m newbie to blogs and definitely liked this blog site. Most likely I’m planning to bookmark your website . You really come with tremendous posts. Regards for sharing your blog.

    Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×