Učitava se

Kucajte za pretragu

Odeljenje za fizikalnu medicinu Čigota flash 5 AUDIO

Čajetina Čigota fleš Istražujemo Zlatiborski okrug

Odeljenje za fizikalnu medicinu Čigota flash 5 AUDIO

Podeli
Dr. Ksenija  Čumić  fizijatar, načelnik odeljenja govori o Odeljenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u okviru Sprecijalne bolnice Čigota

Rad odeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici Čigota se odvija kroz ambulantne usluge i stacionarno lečenje odnosno, produženu rehabilitaciju.

U ambulanti za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju radi se lečenje reumatskih bolesti, gde se pordazumeva degenetivno oboljenje zglobova, kuka, kolena i drugih zglobova. Vratnu lubmalni sindrom, bolno rame,  razni uplani artritisi, vanzglobni reumatizam, stanja nakon povreda koštano zglobnog  i mišićnog sistema, zatim određenih neuroloških bolesti stanja nakon moždanog udara, pareze i paraliza nervusa facijalisa I drugih perifernih nerava, vrtoglavice, glavobolje Radi se I pregled dece u okviru sistematskih pregleda prevencija i dijagnostika  i lečenje dece sa deformitetima koštano-zglobnog sistema kao dijagnostika i terapija sportskih povreda.

U ambulanti se sprovodi kompletna fizikalna terapija, elektroterapija dijadinamične strujama, galavanizacija interventnim strujama, TENS,  zatim laseroterapija, ultrazvučna, terapija elektromagnetnim poljem, parafinoterapija, masaže, limfna drenaža, hidromsaza, kineziterapija. Usluge u ovoj ambulanti pacijenti mogu ostvariti na osnovu uputa izdatog od strane izabranog doktora ili na lični zahtev plaćanjem usluga. 

Odeljenja za produženu rehabilitaciju raspolaže sa 45 bolničkih kreveta gde se rehabilituju pacijenti o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranja, a to su politraume ili stanje nakon operacije diskus hernija, zapaljenske reumatske bolesti, stanje nakon ugradnja endoproteza kolena i kuka, u tu svrhu i adaptiran treći I četvrti sprat B bloka gde je opremljena i prostorija za kineziterapiju, elektroterapiju ,  magnetoterapiju,  kao i hidrokineziterapiju u bazenu pod nadzorom fizioterapeuta.

Za upućivanje na produženu rehabilitaciju potrebno je mišljenje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koje daje ocenu da li pacijent ima medicinsku opravdanost za produženu rehabilitaciju na koju se upućuje.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×