Učitava se

Kucajte za pretragu

Od igre do računara u predškolskoj nastavi

Srbija i region

Od igre do računara u predškolskoj nastavi

Podeli

Računarstvo će sledeće godine učiti i mlađi osnovci. Predmet od igračke do računara biće premešten u predškolsko.

Informatika će biti obavezan predmet od školske 2020/2021. godine. Sadašnji predmet od igračke do računara, koji je izborni, biće premešten u predškolsku nastavu, a osnovci će od prvog razreda imati nastavu iz informatike.

Pripreme za uvođenje novine u nastavu počele su ove nedelje, a u projekat će biti uključen i Nacionalni prosvetni savet i Učiteljski fakultet.

 Časovi informatike biće obavezni, a ne izborni. Radna grupa će uskoro napraviti plan kojom dinamikom će se ovaj predmet uvoditi, da li prvo samo u prvi razred ili će biti neki drugi model. Intenzivno se opremaju škole kompjuterima i značajno povećava broj digitalnih učionica. Prošle školske godine bilo ih je dve hiljade, a do 15. septembra u školama će biti čak 10.000 digitalnih učionica. Plan je da se taj broj dogodine duplira, te da ukupno bude 20 hiljada digitalnih učionica. Planirano je ulaganje vredno 900 miliona dinara za informatičke kabinete.

Kako će u praksi izgledati časovi informatike još se ne zna, jer prosvetni stručnjaci imaju vremena do proleća da osmisle, a Ministarstvo prosvete da usvoji, nastavne planove i programe.

Biće  organizovane i obuke za nastavnike. Jedna od ideja je i da se fond časova raspoređuje prema mogućnostima konkretnih nastavnika. Recimo, ako je neko sposobniji za držanje časova informatike, on će to raditi u više odeljenja, pa će biti oslobođen tolikog broja časova, recimo, sveta oko nas.

Većina škola opremljena je za uvođenje elektronskog dnevnika. Kada je reč o opremi, svi imaju dovoljno kompjutera, nastavnici su obučeni, ali je u pojedinim krajevima, posebno u istočnoj Srbiji, problem internet, što je posao Ministarstva za trgovinu, turizam i usluge. Planirano je da od septembra elektronski dnevnik u potpunosti zameni papirni.

Izvor i foto:Novosti

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×