Učitava se

Kucajte za pretragu

Obeleženo 160 godina postojanja OŠ Milivoje Borović iz Mačkata

Čajetina Čajetina Zlatiborski okrug

Obeleženo 160 godina postojanja OŠ Milivoje Borović iz Mačkata

Podeli

Jubilej OŠ Milivoje Borović iz Mačkata – 160 godina rada i postojanja svečano je proslavljen u Domu kulture u Čajetini. Ova škola, najstarija u  Zlatiborskom okrugu, svojim učenicima pruža odlične uslove za učenje a nastavnicima za  rad, modernizuje se, prati savremene tokove, ali ne zaboravlja osnove obrazovno-vaspitnog rada: poštovanja porodice, tradicije, kulture, negovanje duha drugarstva  i drugih, po malo izgubljenih, vrednosti.

-Važno je reći da je osnovna škola u Mačkatu prve učenike primila davne 1859. godine. Svoju  obrazovnu i vaspitnu ulogu škola je uvek dostojanstveno obavljala i izvela brojne generacije  uspešnih učenika, rekla je direktorka, Ana Ristanović.

-Ove, 2019/2020. godine škola je upisala 30 učenika prvog razreda, a ukupno školu pohađa 250 učenika. Bitno je reći i to da u matičnoj školi imamo dva odeljenja 5. i 6. razreda što se u školi desilo nakon tri decenije.  Mislim da su roditelji opet ovu školu počeli da prepoznaju kao  podsticajnu sredinu za odrastanje dece, ujedno pogodnu jer je mirna sredina, a uz to ima i sve uslove koje imaju i gradske škole, istakla je Ristanović. 

Na svečanosti povodom obeležavanja ovog važnog jubileja direktorka je, pozdravivši mnogobrojne prisutne,  istakla i to da je  ova škola  prva  u čajetinskoj opštini uvela elektronske dnevnike a među prvima dobila zastavu Eko škole, dva puta bila domaćin  Međunarodne smotre čitalaštva Čitalići , prijatelj je sa Fondacijom Novak Đoković i Internacionalnom školom Prima, ali ma koliko daleko stremila, uvek pazi da se u đačkoj kuhinji deci svakoga dana spremaju dva zdrava obroka.

U obeležavanje 160-godišnjice bili su uključeni učitelji, nastavnici i učenici iz matične, kao i izdvojenih odeljenja škole u Krivoj Reci, Gornjoj i Donjoj Šljivovici. Uloženi trud je nagrađen burnim aplauzima u prepunom Domu kulture. Na sceni su se, nakon izvedene himne, smenjivali  sa pesmama, skečevima, horskim izvedbama, od najmlađih do najstarijih đaka , a veliki utisak ostavio je  kratki film o istorijatu škole kao i o tome šta  đake-prvake očekuje u ovom lepom kutku jednog mirnog, zlatiborskog sela koji je realizovan prema tekstu nastavnika srpskog jezika i književnosti,  uz pomoć Foto studija Nikić  iz Čajetine . Svoju maštu i darovitost učenici su pokazali i likovnim radovima koji su krasili Dom kulture.

Izvor i foto:Zlatiborpress

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×