Učitava se

Kucajte za pretragu

Obavezan pravilnik ublažava padove

Izdvajamo Užice Zlatiborski okrug

Obavezan pravilnik ublažava padove

Podeli
Renoviranje nekoliko hiljada igrališta u Srbiji u naredne tri godine kako bi se ispunili evropski standardi i primenili novi, obavezni tehnički propisi

Najviše za tri godine, oko 40 javnih igrališta na teritoriji Užica biće prilagođeno evropskim standardima i usklađeno sa novim Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta.

Oko pet miliona dinara biće ove godine izdvojeno iz gradskog budžeta za rekonstrukciju pojedinih igrališta. Najave su da će svake godine lokalna samouprava, pa i vrtići, opredeliti novac kako bi se uredila postojeća igrališta.

JP Užice razvoj je izradilo Katastar javnih dečjih igrališta na teritoriji grada. Opisano je 41 dečje igralište, devet ih je u seoskim mesnim zajednicama, isto toliko u vrtićima Predškolske ustanove Užice.

http://www.uerazvoj.uzice.rs/pravilnikom-do-bezbednijih-igralista/?script=lat

 

–         Većina (igrališta) nema podlogu, koja je jako skupa, i većina nema propisane standarde i ono što Pravilnik zahteva, navodi direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović.

–         Obilaskom lokacija i pregledom utvrdiće se prioriteti i šta kom igralištu treba, negde je to podloga koja mora da se zameni, negde su to igračke, zaštitni pojas, rasveta. Trenutno nemamo ukupnu cifru koliko sve to košta, dodaje Maksimović objasnivši da će manje posla i novca biti potrebno za igrališta koja su napravljena u poslednje četiri godine, zahvaljujući donacijama koje predviđaju i poštovanje evropskih standarda tokom gradnje i uređenja. Takvo je, na primer, igralište u Krčagovu čija je izgradnja koštala oko pet miliona dinara. Troškovi rekonstrukcije igrališta, navodi Maksimović, variraju u zavisnosti od veličine igrališta i broja igračaka. Renoviranje onog na Aleksića mostu je koštalo oko tri miliona. Maksimović navodi da se oprema većinom uvozi, ali podseća da se proizvodi u Beogradu, pa i u Srbiji.

Sva oprema za dečja igrališta koja se u Srbiji proizvodi, pa i ona koja se uvozi, moraće da ispuni preuzete evropske standarde. 

–         To će od sada biti obaveza, poručuje predstavnik Ministarstva privrede Miodrag Dugandžija iz Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda. U Užice je došao kako bi proizvođačima opreme, vlasnicima dečjih igrališta u sklopu turističkih i ugostiteljskih objekata, lokalnoj samoupravi objasnio novine na koje novi tehnički propisi obavezuju.

 
 Obuka održana u Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okrugaObuka održana u Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga

–         Pravilnikom dajemo jasne zahteve za opremu koja se ugrađuje, za postavljanje te opreme, za podloge, lokacijske uslove i sve što je neophodno da bio igralište bilo funkcionalno ili bezbedno za decu, navodi Dugandžija istakavši da je do sada ta oblast bila neuređena.

Uređuje se, kaže, kako bi se povećala bezbednost dece na otvorenom prostoru.

–         Dok smo donosili propis, imali smo podatke iz inostranstva da su glavni rizici padovi i zato je Pravilnik u potpunosti preuzeo zahteve iz standarda da podloge ispod opreme budu takve da ublažavaju udare jer će igralište biti bezbedno ako se taj rizik smanji, da ne dođe do fatalnih povreda, objašnjava Dugandžija navodeći da će zamena podloga biti možda najteži i najskuplji zahtev.

Pravilnik predviđa da svako igrališta mora imati i informativnu tablu, metar puta metar sa imenima vlasnika igrališta, pa i kontrolora, datumima pregleda, te informacijama o uzrastu kojem je igralište namenjeno, zabrani pristupa vozila.

–         Informativna table je prvi, možda i najbolji alat budućim inspektorima da li je igralište urađeno po Pravilniku i da li je sa njim usaglašeno, ističe Dugandžija navodeći da će biti obavezni i redovni godišnji pregledi igrališta.

U slučaju da kontrola pokaže da igralište nije bezbedno i da ne ispunjava standarde, ono će biti zatvoreno, vlasnici kažnjeni.

–         Ako vlasnici završe posao kako treba, ostaje im samo da vode brogue oko održavanja, dodaje predstavnik Ministarstva privrede.

To Ministartsvo je u saradnji sa Pirvrednom komorom Srbije do sada održalo devet obuka po Srbiji kako bi predstavilo Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta, donetog u avgustu prošle godine, a čija je primena u potpunosti zaživela od novembra.

U Srbiji će nekoliko hiljada igrališta na otvorenom morati da se renovira tokom naredne tri godine. Od oko 1 500 dečjih igrališta u Beogradu, do 15 odsto njih zadovoljava zahteve novog Pravilnika. Takvih je igrališta u Srbiji oko 300. 

http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/24088/obavezan-pravilnik-ublazava-padoveaudio.html

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×