Učitava se

Kucajte za pretragu

Notar upisuje u vlasničke knjige od 1. jula

Digitalizacija i E-uprava Srbija i region

Notar upisuje u vlasničke knjige od 1. jula

Podeli

Kupci stanova više neće morati sami da se bave rešavanjem upisa svojih novih nepokretnosti jer od 1. jula počinje upis po službenoj dužnosti i umesto kupaca će to raditi notari.

Ilustracija (freeimages.com)

Večernje novosti pišu da Zakon o katastru ne ukida mogućnost da građani sami ili preko svojih punomoćnika i dalje traže da se upišu u katastar, naročito ako sumnjaju da će nadležni biti sporiji.

–         Upis po službenoj dužnosti će omogućiti da više nemamo neupisana prava na osnovu ugovora i presuda, čime će se izbeći pravna nesigurnost tokom uživanja i prenosa prava na nepokretnostima. Izbeći će se izvršenja potraživanja prethodnih vlasnika, nemogućnost naplate poreza, naplata Infostana od onoga ko nije vlasnik i slične situacije, sve anomalije koje je prouzrokovao važeći sistem upisa isključivo na zahtev stranke, rečeno je listu u Ministarstvu građevinarstva.

Upis po službenoj dužnosti ne odnosi se samo na notare, za njih ova obaveza počinje 1. jula, a sledeći na spisku su javni izvršitelji, navodi list Večernje novosti.

Javni beležnici će preko E-šaltera, u automatizovanoj proceduri, pribavljati izvode iz katastra, neophodne za overu ugovora o kupoprodaji.

Posle overe ugovora o kupoprodaji, digitalizovaće ga i slati u Republički geodetski zavod da upiše nepokretnost u katastar.

U sledećem koraku notar će slati poresku prijavu i to tako što će od Geodetskog zavoda tražiti procenu vrednosti nepokretnosti, navode Novosti, a prenosi Tanjug.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×