Učitava se

Kucajte za pretragu

Ninova nagrada Saši Iliću za roman „Pas i kontrabas“

Kultura Slobodno vreme Srbija i region

Ninova nagrada Saši Iliću za roman „Pas i kontrabas“

Podeli

Dobitnik 66. NIN-ove nagrade za roman godine je Saša Ilić za delo „Pas i kontrabas“ u izdanju „Orfelina“.Za nagradu su se ove godine takmičili, u najužem izboru, romani  Milenka Bodirogića „Po šumama i gorama“, Slobodana Tišme „Grozota“, Steva Grabovca „Mulat albino komarac“ i Ane Vučković „Jugoslav“

U žiriju NIN-ove nagrade za najbolji roman godine bili su, pored predsednika Teofila Pančića, i Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Marija Nenezić.

Nagrada se dodeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“.

Tokom proteklih godina dodeljivana je piscima sa prostora bivše Jugoslavije, a medju dobitnicima su bili Oskar Davičo, Živojin Pavlović, Dragan Velikić, Branko Ćopić, Meša Selimović, Borislav Pekić, Miloš Crnjanski, David Albahari i drugi.

Ovogodišnju dodelu Ninove nagrade uzburkala je javnost usled otvorenog pisma grupe pisaca, od kojih su dvojica dobitnici NIn-ove nagrade prethodnih godina (Vladimir Tabašević i Miro Vuksanović) ali i Vladimira Kecmanovića i Emira Kusturice, koji su u pismu pozvali na bojkot nagrade zbog sastava žirija. 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×