Učitava se

Kucajte za pretragu

Nema ekskurzije bez licence za vozača autobusa

Srbija i region

Nema ekskurzije bez licence za vozača autobusa

Podeli

Na ekskurzije, izlete i druga đačka putovanja ne može se ići ako vozači autobusa koji prevoze decu nemaju licencu, odnosno kvalifikacionu karticu, izričiti su i u Ministarstvu unutrašnjih poslova i u Ministarstvu saobraćaja.

Nakon što su u velikom broju škola i predškolskih ustanova prethodnih dana otkazane ekskurzije i izleti, Ministarstvo saobraćaja je  saopštilo da je jedan od razloga to što vozači autobusa nisu imali kvalifikacione kartice, ali odgovornost prebacuju na prevoznike. Podsećaju da je Agencija za bezbednost saobraćaja počela da izdaje kvalifikacione kartice od 30. januara.

Napominju da se prve ekskurzije u ovoj školskoj godini realizuju u oktobru, te da su prevoznici bili dužni da tokom čitave godine ispune uslove koje propisuju kako pravilnici iz oblasti osposobljavanja vozača, tako i kasnije donet Pravilnik o organizovanom prevozu dece.

„Posedovanje kvalifikacione kartice za vozača je obaveza koja proističe iz Zakona o bezbednosti saobraćaja i lako je do nje doći, prostim podnošenjem zahteva u postupku koji ne traje duže od dvadesetak dana. Ta kartica se dobija na osnovu vozačke dozvole koju poseduje, bez prethodnog pohađanja obuke i polaganja ispita. Problem je sada nastao zbog činjenice da se Pravilnik o organizovanom prevozu dece sprovodi bez izuzetaka, jer prevoznici nisu pribavili neophodna dokumenta, što su bili obavezni još od januara“, navode iz Ministarstva saobraćaja.

Izvor: Danas

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×