Učitava se

Kucajte za pretragu

Muslimani slave Ramazanski bajram

Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

Muslimani slave Ramazanski bajram

Podeli

Posle jednomesečnog posta, muslimani proslavljaju jedan od dva najznačajnija islamska praznika – Ramazanski bajram. Početak praznika zavisi od položaja Meseca, tako da je za neke muslimane u svetu taj praznik počeo danas, 24. maja.

Jutarnjom molitvom, Bajram namazom, oko 45 minuta nakon izlaska sunca, završava se mesec ramazana za islamske vernike. 

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (10. mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju „praznikom položenog ispita“.

Tokom ovog praznika organizuju se i javne svečanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone.

Posle molitve, muškarci posećuju groblja, prisećaju se svojih predaka i iskazuju im poštovanje. Potom obilaze porodicu, prijatelje i poznanike.

Bajramski ručak i poslastice koje se služe tokom praznika pripremaju se dan ranije.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je vernicima islamske veroispovesti nastupajući Ramazanski bajram.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić je u bajramskoj hutbi poručio: „Ispostili smo još jedan mjesec Ramazan koji je mjesec posta, Kur’ana, istinskog milosrđa i ibadeta, a koji će ostati u sjećanju svih muslimanima svijeta kao Božija poruka i pouka koja nas obavezuje da budemo čvrsti, nepokolebljivi i ustrajni u činjenju dobra i sprječavanju zla, kako nas uči plemeniti Kur’an: ‘Natječite se u dobročinstvu i čestitosti, a nemojte se natjecati u grijehu i neprijateljstvu.'“

Čestitke su uputili i predsednica Narodne skupštine, direktor Kancelarije za KiM, ministarka saobraćaja i ministar odbrane kao i mnogi drugi.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×