Učitava se

Kucajte za pretragu

Mekalister: Bojkot izbora ne doprinosi jačanju demokratskih institucija

Srbija i region

Mekalister: Bojkot izbora ne doprinosi jačanju demokratskih institucija

Podeli

Predsedavajući Odboru Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister ocenio je u Beogradu da eventualni bojkot predstojećih izbora u Srbiji ne bi doprineo jačanju demokratskih institucija. Mekalister je rekao i da EP pažljivo prati okrugle stolove vlasti i opozicije na beogradskom Fakultetu političkih nauka i da je spreman da pruži podršku da se nađe zajednički jezik.

-Bojkot izbora 2020. godine značio bi da stavovi stranaka koje ne učestvuju na izborima ne bi mogli da se čuju u parlamentarnoj debati, a to ne doprinosi jačanju demokratskih institucija, rekao je Mekalister novinarima 26. avgusta posle razgovora s poslanicima vlasti i opozicije, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Mekalister je kazao da je u razgovoru s 13 poslanika Skupštine Srbije čuo sve stavove i mnogo različitih mišljenja, i da im je kazao da veruje da je parlament mesto za demokratsku debatu u kojoj se čuju različiti glasovi, ali i mesto za usvajanje zakona koji zemlju vode ka EU.

-Kako sam razumeo, bojkot još nije objavljen, neke stranke razmišljaju o tome, ali ima vremena do izbora, treba nastaviti aktivnosti na unapređenju rada parlamenta, naveo je Mekalister, dosadašnji izvestilac EP za Srbiju.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je na istoj konferenciji za novinare da najnoviji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija sadrži detaljne preporuke za sprovođenje izbora i da EU ohrabruje vladu Srbije da ih primeni, jer to „povećava izglede da izbori 2020. godine budu slobodni i pošteni“.

Mekalister, član vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije, rekao je da Evropski parlament temeljno prati okrugle stolove vlasti i opozicije na beogradskom Fakultetu političkih nauka i da je spreman da pruži podršku da se nađe zajednički jezik dve strane.

-Evropski parlament je spreman da pruži podršku, ali moramo precizno ispitati kako je moguće olakšavanje dijaloga. Ne mogu vam reći da li će do te podrške doći, ali spremnost svakako postoji, naveo je Mekalister.

Povodom zahteva Pokreta slobodnih građana da EU posreduje između vlasti i opozicije u tim razgovorima, Mekalister je rekao da nije stigao detaljno da pročita pismo predsednika PSG Sergeja Trifunovića i da će na taj zahtev odgovoriti posle analize situacije.

Izvor i foto:Beta

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×