Učitava se

Kucajte za pretragu

Lončar: Nema razloga za paniku, imaće više krvi na raspolaganju nego sada(AUDIO)

Pitali smo Zlatiborski okrug

Lončar: Nema razloga za paniku, imaće više krvi na raspolaganju nego sada(AUDIO)

Podeli

Reforme transfuzioloških službi sa ciljem da se, kako kaže Lončar, najracionalnije iskoristi svaki gram krvi

Ne postoji mogućnost da Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice zadrži ovlašćenja u oblasti davalaštva, kaže za RAM mrežu ministar zdravlja Zlatibor Lončar navodeći kao razlog potrebu za racionalnijim korišćenjem i maksimalnim iskorišćavanjem krvi u Srbiji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar o promenama koje slede primenom Zakona o transfuzijskoj medicini od sledeće godine

Reforme uvedene sa ciljem da se u Srbiji podigne kvalitet rada tranfuziološke medicine

Užička transfuziološka služba, uz kabinete u Priboju i Prijepolju neće moći da deluje u oblasti davalaštva od početka sledeće godine i stupanjem na snagu primene Zakona o transfuzijskoj medicini. Centar u Kragujevcu, koji je u fazi osnivanja, biće ovlašćena transfuzijska ustanova, koja će, u saradnji sa Crvenim krstom, prikupljati krv u Zlatiborskom okrugu, te pripremati krv i komponente krvi, sprovoditi kompletna serološka testiranja krvi ili komponenata krvi, kontrolu kvaliteta krvi, distribuciju.

–         Treba razumeti da se to radi da bi se najracionalnije iskoristio svaki gram krvi, objašnjava ministar Lončar koji je posetio Zdravstveni centar Užice.  

Ministar Lončar građanima najvećeg okruga u Srbiji poručuje da nema razloga za paniku.

–         Sve što im bude neophodno, dobiće u najkraćem mogućem roku, odnosno biće im dostupno više krvi nego sada, poručio ministar Lončar uz navode da to garantuje usvojeni plan reorganizacije transfuzioloških službi.

Podsetimo, uz gradsko rukovodstvo i zdravstvene radnike, dobrovoljni davaoci krvi u Zlatiborskom okrugu su se protivili promenama, uz navode da su štetni po građane okruga i turista zbog mogućih nestašica krvi i uz upozorenja da će reforma uticati na znatno smanjenje broja dobrovoljnih davalaca u okrugu. Ministar im poručuje da će sa njima razgovarati kako bi pronašli rešenje.

–         Osnovni zadatak je da imamo što više davalaca krvi. Ovo će imati mnogo bolji efekat za pacijente i sve one kojima krv treba, kaže ministar Lončar.

Objašnjava da je ljudima data lažna nada da se stvari mogu promeniti. Podseća da je Zakon o transfuzijskoj medicini izglasan bez glasova protiv, a da je na vreme da ne bi došlo do problema,kako navodi, ljudima objašnjeno šta se dobija reformom transfuzioloških službi.

Podsetimo, načelnik Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice Radmila Smiljanić je nedavno za RAM mrežu rekla da ta transfuziološka služba nije učestvovala u javnoj raspravi o Zakonu o transfuzijskoj medicini jer nije stigao zvaničan poziv na mejl adrese i telefon službe koji, inače, godinama nisu menjani.

foto: Screenshot Otvoreni parlament/ Zakon o transfuzijskoj medicini je usvojila Narodna skupština Republike Srbije aprila 2017. godine.

Smiljanić je više puta u javnosti apelovala da postoji potreba da krv ostane u regionu, zbog njegove specifičnosti i površine. U Zlatiborskom okrugu, užička transfuziološka služba oko 15 godina samostalno deluje u oblasti davalaštva, što je čini, kako je rečeno, jednom od najboljih u Srbiji.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×