Učitava se

Kucajte za pretragu

Ljajić: Srbija ne ulazi u EAEU, niko nas tamo nije ni zvao

Ekonomija Srbija i region

Ljajić: Srbija ne ulazi u EAEU, niko nas tamo nije ni zvao

Podeli

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je juče da se sporazum Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) o slobodnoj trgovini odnosi isključivo na trgovinu i da u njemu „nema ni reči o politici“.Gostujući na Radio-televiziji Novi Sad, Ljajić je rekao da Srbija ne ulazi u EAEU i dodao da „nas niko tamo nije ni zvao“.

„Nijedna reč u pregovorima o tom sporazumu nije bila posvećena politici. Ne ulazimo u Evroazijsku uniju, niko nas tamo nije ni zvao. Evropska unija je naš politički prioritet, 65 odsto robne razmene ostvarujemo sa EU a svega 7-8 odsto sa Evroazijskom unijom“, rekao je Ljajić.

Po njegovim rečima, kritike koje prate potpisivanje tog sporazuma „ili su posledice teškog neznanja ili teške zlonamere“.

„I danas sam čitao u novinama da smo mi praktično ušli u Evroazijsku ekonomsku uniju, da je to potpuno okretanje od EU. Ovo je sporazum koji pre svega štiti naše 743 kompanije koje izvoze na rusko tržište kojima je sad omogućeno da izvoze i na druga tržišta EAEU“, rekao je Ljajić.

Ljajić je ocenio da je najveći ekonomski interes Srbije od tog sporazuma u tome da zadrži činjenicu da kao i do sada, 99 odsto roba može da izvozi na tržište Rusije i članica EAEU sa carinskom stopom nula.

„Najveći dobitak za Srbiju od ovog sporazuma je što smo zadržali postojeće sporazume o slobodnoj trgovini jer su od 2015. zemlje članice EAEU donele odluku da krenu u unifikaciju svih sporazuma o slobodnoj trgovini koje imaju sa trećim zemljama“, kazao je Ljajić.

On je dodao da je sporazum važan i za dolazak stranih investitora u Srbiju.

„Mnogi od njih navode ovaj sporazum, kao i onaj o slobodnoj trgovini sa Turskom, kao važan motiv za dolazak u Srbiju. Od 10 najvećih izvoznika iz Srbije na rusko tržište, njih osam ili devet su kompanije u stranom vlasništvu, poput Tigar Tajersa, Tetrapaka, Hemofarma“, rekao je Ljajić.

Izvor: Beta

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×