Učitava se

Kucajte za pretragu

Kroz projekat Udružimo se biće uređene javne površine u Užicu

Užice Zlatiborski okrug

Kroz projekat Udružimo se biće uređene javne površine u Užicu

Podeli

Grad Užice će sufinansirati u 2019. godini projekte od javnog interesa kroz sprovođenje akcije Užički program lokalnog partnerstva koji omogućava neposredno učešće građana u rešavanju dela problema lokalnih zajednica u saradnji sa Gradom Užicem. Sredstva za ove namene obezbeđena su kroz naplatu poreza na imovinu.

Grad Užice sufinansira projekte pojedinačne vrednosti do 500 hiljada dinara. Obaveza građana koji pokreću inicijativu je učešće od 10 posto kroz volonterski rad. Reč je o uređenju javnih površina, kao što su sportski tereni, dečija igrališta, staze, šetališta, izletišta, pristupi za osobe sa invaliditetom, prostori ispred stambenih zgrada i slične lokacije.

-Kroz projekat, Udružimo se, moguće su aktivnosti vezane za realizaciju urbanog identiteta Grada Užica i formiranje malih javnih površina koji se transformišu na način koji je prilagođen aspektima i potrebama naših sugrađana i naravno mogućnosti koje su ostvarene kroz korišćenje tih neformalnih instrumenata u urbanizmu, a to su participacija građana i njihovo uključenje u realizaciju aktivnosti, rekla je Ruža Penezić, koordinator za urbanizam i razvoj u JP Užice razvoj.

-Gradsko veće je na predlog Konkursne komisije donelo odluku o dodeli sredstava za projekat Užički program lokalnog partnerstva Udružimo se za 13 projekata. Reč je o projektu koji je prepoznat i u Srbiji kao primer dobre prakse, jer predstavlja novi pristup u kreiranju i trošenju budžetskih sredstava. Za ovaj projekat koji omogućava da naši sugrađani predlažu ideje za uređenje javnih površina iz njihovog okruženja, u budžetu je opredeljeno pet miliona dinara, rekao je Miodrag Petković, član Gradskog veća zadužen za oblast finansija.

-Imali smo 19 predloga projekta, Konkursna komisija je izvršila uvid u sve podnete prijave i rangirala 13 predloga. Reč je o 13 lokacija, od kojih se osam lokacija nalazi u samom gradu, dve lokacije u Gradskoj opštini Sevojno i preostale tri u našim selima. Projekti koji su odbijeni ne znači da se neće raditi u narednom periodu jer je za pojedine Grad Užice kroz druge načine planirao da finansira uređenje tih javnih površina, a neke ćemo realizovati iduće godine kada bude izašao novi konkurs. Projekti koji su prošli mogu da krenu sa realizacijom već od danas i nadamo se da će do kraja godine svih 13 biti završeno, istakao je Petković.

 

Izvor i foto:Uzice.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×