Učitava se

Kucajte za pretragu

Ko je u EU pod stresom, a ko je srećan

Svet

Ko je u EU pod stresom, a ko je srećan

Podeli

Uprkos rekordnoj podršci Evropskoj uniji, glasači u državama članicama strahuju za njenu budućnost. Mnogi veruju i da su predstojeći izbori za Evropski parlament poslednji na kojima će glasati, pokazuje anketa koju su sproveli Evropski savet za spoljne poslove i YouGov.

Anketa je sprovedena u 14 država članica, kojima pripada 80 odsto poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu.

Prema Eurobarometru dve trećine Evropljana ima pozitivna osećanja prema Uniji, što je najviši procenat gledano od 1983. godine. Ipak, anketa Evropskog saveta za spoljne poslove i YouGov pokazuje da većina glasača strahuje od kolapsa EU narednih deset do dvadeset godina.

Istovremeno, trećina glasača u Francuskoj i Poljskoj i više od četvrtine u Nemačkoj, veruje da je rat među članicama Unije moguć u narednoj deceniji.

Analiza ove ankete ukazuje da i oni koji se zalažu za EU mogu da izvuku korist iz izbora 26. maja, a ne samo antisistemske partije.

Gotovo 92 odsto glasača smatra da će biti na gubitku ako EU propadne, a strahuju od posledica po trgovinu, zaposlenje u drugim državama članicama, mogućnost putovanja. Plaše se i da će to uticati na gubitak jedinstva u pitanjima bezbednosti i odbrane, budući da EU predstavlja blok koji može da se „nosi“ sa SAD i Kinom.

Strah od konflikta

U pet najvećih i ključnih dražava EU (Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj i Španiji), većina onih koji ne planiraju da glasaju, i veliki procenat onih koji planiraju da glasaju za antisistemske partije, veruju da je rat u EU moguć. 

Tog stanovišta je, na primer, 46 odsto onih koji podržavaju Nacionalni savez (Francuska) i 41 odsto onih koji podržavaju AfD (Nemačka).

Suprotno stereotipima o optimizmu mladih, analiza sprovedene ankete je pokazala da je najviši procenat glasača koji strahuju od konflikta u EU upravo kod onih koji imaju između 18 i 34 godine.

Na šta treba da se fokusira?

Evropski savet za spoljne poslove je identifikovao nekoliko ključnih oblasti na koje bi proevropske partije trebalo da se fokusiraju da bi odnele pobedu: Strah od nacionalizama, neizvesnost zbog klimatskih promena, ekonomska neizvesnost.

Iako su zagovornici EU, glasači se brinu za njenu dugoročnu budućnost.

U 11 od 14 anketiranih država (u Francuskoj, Poljskoj, Italiji i Rumuniji 58 odsto, Nemačkoj 50 odsto, Holandiji 52 odsto, Slovačkoj 66 odsto i Švedskoj 44 odsto birača) veruju da će se EU raspasti u narednih 20 godina.

Ako dođe do kolapsa Evropske unije, 38 odsto birača strahuje da će to uticati na trgovinu, 37 odsto anketiranih da će uticati na mogućnost da slobodno putuju, a 35 odsto da će uticati na mogućnost rada i zapošljavanja. 

Nešto manje, 28 odsto birača smatra da će to uticati na bezbednost i odbranu i „članstvo“ među supersilama poput SAD i Kine. Svega osam odsto smatra da neće izgubiti mnogo.

Zabeležena je i zabrinutost kada je u pitanju ekonomija – troškovi života i zaposlenost. U pojedinim zemljama smatraju da će od posledica raspada EU ispaštati obični radnici, dok će veliki biznis da izvuče korist. 

Mnogi od onih koji podržavaju mejnstrim partije i dalje veruju u moć EU kao mirovnog projekta i ne veruju da je rat među državama članicama moguć.

Zabeležena i osećanja glasača

Među sakupljenim odgovorima su i ona koja se tiču osećanja glasača kada je u pitanju budućnost.

Osećanje „straha“ ima 36 odsto Francuza, 35 odsto Čeha i 31 odsto Slovaka. Pod „stresom“ je oko 50 odsto birača u ekonomski labilnim državama poput Italije, Mađarske i Grčke.

Optimizam je zabeležen kod Nemaca (32 odsto), Poljaka (31 odsto), Španaca (29 odsto), Austrijanaca (38 odsto) i Rumuna (46 osdto).  U Danskoj i Švedskoj su zabeležena osećanja sreće i sigurnosti.

Izvor i ilustracija: RTS

1 Komentara

  1. http://bloggg.org/ 12/01/2020

    You’ve superb info on this site.|

    Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×