Učitava se

Kucajte za pretragu

Kampanja EU Pogledaj oko sebe počela danas u Užicu

Užice Zlatiborski okrug

Kampanja EU Pogledaj oko sebe počela danas u Užicu

Podeli

Užice je prvi grad koji je posećen u kampanji EU za zaštitu životne sredine, Pogledaj oko sebe, koja treba da podigne svest gradjana o važnosti životne sredine i rešavanja problema koji postoje u ovoj oblasti.U okviru ove kampanje  Užice su posetili Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji ambasador Sem Fabrici, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i državni sekretar za zaštitu životne sredine Dragan Jeremić.

Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko pokriva dva upravna okruga, dva grada i sedam opština. U Duboko je do sada uloženo više od 17 miliona evra od čega je 4 miliona je donacija evropske delegacije u Srbiji. 

– Laka frakcija, odnosno polusirovine upuceni su cementnim industrijama koji je koriste kao gorivo za proces proizvodnje. U planu je rešavanje problema deponijskog gasa koji će biti korišćen za struju. Sistem zapošljava 93 radnika i dva puta je uvaćana količina sirovina koja se iskorišćava, rekao je direktor JKP Duboko Momir Milovanović.

– MI se susrećemo sa velikim problemima kao što su kvalitet vazduha i prečišćavanje otpadnih voda. Jedan smo od gradova koji kroz projekte koristi sredstva EU, za sada imamo osam projekata i nadamo se da ćemo dobiti još jedan. Evropska unija sa 511 hiljada evra finansira radove u MZ Krčagovo na rešenju kišne kanalizacije u dužini od 2,8 km. Na razgovrima je upućena molba da daju podršku za završetak projekata za zaštitu životne sredine, a to su izgradnja nove kotlarnice na Međaju i konverzija kotlarnice u Bolnici u Užicu na gas vrednosti 5 miliona evra i izgradnja regionalnog centra za preradu otpadnih voda, rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

-Pokrenuta je kampanja Evropske unije pogledaj oko sebe koja je usmerena na podizanje svesti građana o zaštiti životne sredine. Užice je izabrano sa posebnim razlogom jer je 2011. počela sa radom regionalna deponija za preradu otpada, a ovaj grad je mnogo uložio u rešavanje problema životne sredine. Novac za Krčagovo je obezbeđen iz projekta EU pro koji obezbeđuje novac lokalnim samoupravama koje žele da unaprede život svojih građana, rekao je ambasador EU Sam Fabricio.

-Deponija u Dubokom još nije u potpunoj funkciji. U Dubokom treba da se reši problem klizišta i problem što se deponija puni brže nego što je predviđeno. Ministarstvo gleda da što pre omogući da se otpad koristi kao gorivo, što već rade cementare. Deponija bi mogla duže da služi ako se smanji količina plastike koja ide na deponiju, rekao je Državni sekretar za zaštitu životne sredine  Dragan Jeremić.

-Danas smo saželi nekoliko tema, Srbija kao kandidat za članstvo u EU, korišćenje fondova od EU i tema zaštite životne sredine i jačanje komunalne infrastrukture. Planirano je da 6 miliona EUR bude izdvojeno za separaciju otpada. Separacija otpada treba da počne od domaćinstava za šta će biti obezbeđene kante i kontejneri. Država treba da što više da ulaže u Zlatiborski okrug kako bi se smanjila količina otpada. Godišnje Srbija ima oko 200 miliona EUR bespovratne pomoć koje treba da iskoristimo na pravi način. U četvrtak otvaramo poglavlje 9, finansijke usluge, i dobijamo bespovratnu pomoć od oko 180 miliona EUR, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

U okviru kampanje delegacija je posetila i Ženski centar Užice, gde su upoznati sa projetom iskorišćenja tekstilnog otpada za izradu suvenira i igračaka i drugih proizvoda. Ovakav projekat je na početku bio jedini u svetu, a sad ga ima i u Nemčkoj, ali je i dalje jedini u regionu. 

-Ovaj projekat je finansiran iz projekta prekogranične saradnje sa oko 172 hiljade evra i danas imamo održivo, odgovorno poslovanje onog dela društva koje je teško zapošljivo, među kojima su i žene zrtve nasilja. Nedostaje još sredstava da se zaokruži proces, a mi ćemo pomoći, jer ovaj projekat koji je pokazao odgovornost prema građanima, lokaloj samoupravi i životnoj sredini zaslužuje našu punu podršku, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Radio Luna/M.P.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×