Učitava se

Kucajte za pretragu

Javni prevoz na Google Maps-u?

Digitalizacija i E-uprava Srbija i region Užice

Javni prevoz na Google Maps-u?

Podeli
Iz Inicijative „Digitalna Srbija“ navode da će u narednom periodu podržati uvodjenje te usluge i u Beogradu, Subotici i Užicu.

Inicijativa „Digitalna Srbija“ najavila je danas da će u saradnji sa svojim partnerima realizovati dve ideje koje su gradjani predložili tokom kampanje „Budimo pametni“ i podržali kroz internet glasanje, a koje će unaprediti javni prevoz i olakšati procedure za promenu vrtića. 
U saopštenju se podseća da je pre nekoliko meseci ta neprofitna organizacija, u okviru kampanje „Budimo pametni“, pozvala gradjane Srbije da se uključe u razgovor o tome šta bi sve digitalna tehnologija mogla da unapredi u društvu. 

Nakon konsultacija sa nadležnim institucijama, čije usluge mogu biti unapredjene pomoću digitalne tehnologije, izabrana su dva rešenja koja će biti podržana i to uključivanje sistema javnog prevoza u najpopularniji internet servis za navigaciju Google Maps, kao i unapredjenje internet platforme koja roditeljima dece iz cele Srbije može da olakša savladavanje komplikovane procedure za promenu vrtića.

Medju 30 ideja, koje je najveći broj gradjana podržao kroz internet glasanje, našlo se nekoliko predloga koji se odnose na unapredjenje informisanosti u domenu javnog prevoza u različitim gradovima. 

Medju njima je bila i ideja Miloša Boškovića iz Niša koji je umesto razvoja novih složenih rešenja predložio jednostavno korišćenje postojeće platforme Google Maps za deljenje informacija o javnom prevozu sa gradjanima. 

Vodjena ovom idejom Inicijativa „Digitalna Srbija“ je u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarijom za IT i eUpravu, kontaktirala lokalne samouprave i gradske agencije za saobraćaj kako bi se podaci o javnom prevozu u što većoj meri učinili dostupnim za korišćenje gradjanima.

U sklopu ove inicijative, biće pružena tehnička podrška nadležnim institucijama da se podaci o javnom prevozu obezbede i otvore za besplatno korišćenje svim gradjanima koji imaju pristup internetu. 

To znači, kako je navedeno, da će do kraja godine gradjani u nekoliko gradova u Srbiji moći da svoje korišćenje javnog prevoza planiraju koristeći aplikaciju Google Maps.

Ovaj sistem je do sada realizovan sa više od 800 agencija za javni prevoz u svetu, uključujući i one u okolnim zemljama kao što su BiH, Hrvatska, Severna Makedonija, ali ne i u Srbiji. 

Kako je istalnuto, zalaganjem Direkcije za javni prevoz Grada Niša, ovaj grad je prvi u Srbiji čiji javni prevoz je već od sada dostupan za korišćenje gradjanima kroz Google Maps. 

I kragujevačka Gradska agencija za saobraćaj je u završnoj fazi pripreme sistema, pa se uskoro može očekivati i kragujevački javni prevoz na Google Maps. 

Iz Inicijative „Digitalna Srbija“ navode da će u narednom periodu podržati uvodjenje te usluge i u Beogradu, Subotici i Užicu.

Drugi izabrani predlog u okviru inicijative „Budimo pametni“ je pronalaženje digitalnog rešenja koje bi olakšalo premeštanje dece iz vrtića u vrtić. 

Gradjani su kao problem utvrdili da se rasporedjivanje dece u vrtiće često završi izborom lokacija koje ne odgovaraju roditeljima, pa se mnogima dešava da se vrtić u koji je dete upisano nalazi suviše daleko od kuće ili mesta gde roditelji rade. 

Prema trenutnom sistemu, da bi premestili svoju decu, roditelji moraju da se povežu sa drugim roditeljima koji žele transfer i na taj način reše ovu situaciju.

Digitalni aspekt bi ovu proceduru olakšao kroz algoritme koji jasnije dovode u vezu potrebe za premeštajem i mogu da kombinuju i više dece odjednom.

Rešenje ovog problema za Novi Sad već postoji, kreirao ga je novosadski programer Dušan Orlović. 

On je na adresi www.premesti.se napravio jednostavnu platformu koja je pomogla Novosadjanima da prevazidju ovaj problem tako što je generisala niz od nekoliko roditelja koji su iskazali želju za premeštajem deteta i povezala ih kako bi transfer dece u celom nizu doveo do idealnog rasporeda. 

Inicijativa „Digitalna Srbija“ će u saradnji sa svojom članicom, kompanijom Vega IT iz Novog Sada, na istoj adresi razviti novi sajt koji će omogućiti svim roditeljima iz Srbije da mogu lakše i brže da dodju do vrtića koji im odgovara.

 

Autor/Izvor Beta

2 Komentara

 1. http://mocinfo.org/ 12/01/2020

  Hello, awesome webpage you possess at this time there.|

  Одговори
 2. BrianIdoxy 14/01/2020

  thank a lot for your website it assists a whole lot.

  http://fr.musclemass.space/

  Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×