Učitava se

Kucajte za pretragu

Javni konkurs u susret primarnoj selekciji(AUDIO)

uPoMoc Užice Zlatiborski okrug

Javni konkurs u susret primarnoj selekciji(AUDIO)

Podeli

Grad Užice je raspisao javni konkurs u nameri da finansira projekte lokalnih udruženja i organizacija civilnog društva na temu U susret primarnoj selekciji, a u težnji da zaštiti životnu sredinu, podsticanjem primarnog odvajanja otpada i reciklaže i smanjenjem količine otpada koji se odlaže na deponiju.

–         Među specifičnim ciljevima je unapređenje sistema, koji nije na visokoj lestivici u gradu, nažalost. Želimo da čujemo neke nove ideje, inovativne predloge udruženja i organizcija koje se time bave, a koje smo mi negde možda predvideli, a koji će nam u budućem nekom vremenu značiti, kada budemo razvijali i uspostavljali sistem selekcije na čitavoj teritoriji našeg grada, kaže gradski većnik Dunja Đenić.

Na konkurs se mogu prijaviti udruženja sa teritorije grada koja se, prema statutu, bave i zaštitom i unapređenjem životne sredine, ali koja imaju potrebne kapacitete, ljude i opremu, za sprovođenje planiranog projekta.

Zainteresovani za unapređenje i zaštitu životne sredine?
Prema podacima iz Gradske kuće, na području grada postoji 38 registrovanih udruženja čija je oblast delovanja i zaštita životne sredine. Aktivno ih deluje oko deset.
Samo jedno se prošle godine odazvalo javnom konkursu Grada na temu Individualni doprinos pojedinca problemu zagađenja vazduha u gradu.

Poput prošle, i ove godine je za projekte ukupno opredeljeno 300.000 dinara iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

–         Maksimalan iznos po projektu nije ograničen, ali ne sme biti veći od 300.000 dinara, navodi se u javnom konkursu.

Zainteresovana udruženja imaju 20 dana da se odazovu javnom konkursu čiji će ishod biti poznat deset dana kasnije. Udruženja treba da do 15. novembra izabrane ideje sprovedu u delo.

Kada će primarna selekcija otpada ponovo zaživeti u Užicu, još nije poznato. Prema objašnjenju Dunje Đenić, ukoliko pojedini projekti Grada prođu i dobiju finansijera, sprovođenje može biti moguće, bar delom, od sredine sledeće godine.

Na deponiju u blizini Užica svakog dana, iz devet lokalnih samouprava, stiže od 300 do 350 tona,uglavnom pomešanog, komunalnog otpada.

Trenutno se na regionalnoj deponiji Duboko selektuje oko sedam procenata otpada. Najveći procenat primarnog razvrstavanja otpada na mestu nastanka, prema rečima Dunje Đenić, imaju Bajina Bašta i Arilje, potom Užice.

 Promenom u ponašanju do sjajnih ekoloških efekata
http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/uPoMoc/17470/gradjani-spremni-za-proces-primarne-selekcije-otpada.html
 
Podsetimo, oko 160 tona razvrstanog papira, plastike, tetrapaka i limenki je prikupljeno u užičkim osnovnim i srednjim školama tokom pet godina sprovođenja primarne selekcije otpada.
Iz Udruženja nastavnika Opstanak su prošle godine istakli da je reciklažom 106 tona spaseno najmanje 1278 stabala, imajući u vidu, kako su naveli, da je zajednu tonu papira potrebno poseći 12 stabala. Iz Opstanka su naveli da je selektovanjem i reciklažom 38 tona plastike spaseno više od 72 tone nafte, imajući u vidu podatak da je za jedan kilogram plastike potrebno 1,9 kilograma nafte. Kako su dodali, reciklažom 17 tona limenki se uštedelo električne energije koja je dovoljna za potrošnju četvoročlane porodice tokom 20 godina.
Prošle godine, anketa udruženja biologa Opstanak, sprovedena među 1900 stanovnika Užica, pokazala je da je nezainteresovanost građana među najzastupljenijim uzorcima neefikasne selekcije otpada u gradu.
 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×