Učitava se

Kucajte za pretragu

Formirana služba za pružanje besplatne pravne pomoći u Prijepolju

Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Zlatiborski okrug

Formirana služba za pružanje besplatne pravne pomoći u Prijepolju

Podeli

U opštini Prijepolje je formirana služba za besplatnu pravnu pomoć koja će biti dostupna svim građanima koji nemaju sredstava da angažuju advokata. Ministarstvo pravde imenovalo je dva službenika i 6 advokata koji će se u toj opštini baviti pružanjem besplatne pravne pomoći.

Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći kojim se predviđa obaveza državnih organa, organa javne vlasti i jedinica lokalnih samouprava da organizuju pružanje besplatne pravne podrške, odnosno službe za besplatnu pravnu pomoć. Opštine su do sada pružale besplatnu pravnu pomoć, ali je novina određivanje specijalizovanih stručnjaka, diplomiranih pravnika sa najmanje tri godine radnog iskustva u organima lokalne samouprave odgovarajuće obučenih koji će, na osnovu dokumentacije, procenjivati ko ima pravo na besplatnog advokata. Građani koji te uslove ispune u roku od 8 dana dobiće advokata, čije usluge neće plaćati oni, već država. 

Zakonom je definisano da troškove besplatne pravne pomoći finansira jedinica lokalne samouprave u iznosu od 50% a preostalih 50% finansira se iz republičkog budžeta tako što se vrši refundacija sredstava jedinici lokalne samouprave po izvršenom postupku.

 

Izvor i foto:PPMedia

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×