Učitava se

Kucajte za pretragu

Evo kako Srbi i Hrvati igraju ruku pod ruku u sred Užica

Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

Evo kako Srbi i Hrvati igraju ruku pod ruku u sred Užica

Podeli

Da umetnost ne poznaje ni geografske granice, a ni prošlost dokaz je treći Etno samit TradicijaNova koji se prvi put održava van Beograda i to na jednom od izvora srpske kulture – u Užicu. U gradu na Đetinji, zaigrali su ruku pod ruku Srbi i Hrvati, zajedno predstavljajući svoje narodne pesme, igre i običaje.

-Želeli smo pokazati publici da je sve moguće. Zajedničkim koncertima negujemo našu tradiciju, spajamo je sa drugima i štitimo od zaborava, rekla je Ileana Jurić Bakotić direktorka ansambla Lado iz Zagreba.

Na Etno samit u Užice pored hrvatskih, stigli su i gosti iz Slovačke, Mađarske, Grčke, Crne Gore i Francuske. Idejni tvorac ovog projekta jeste ansambl Kolo iz Beograda, a direktor Vladimir Dekić kaže da je jedina misija sačuvati tradiciju i potomcima je ponuditi na drugi način.

-Baštinimo ono što smo dobili od svojih predaka, ali smo se pre par godina zapitali šta ćemo to ostaviti generacijama koje dolaze. Etno samit je nastao kako bi videli kuda umetnost narodne igre i pesme bi trebalo da ide u budućnosti, izjavio je za RINU, Vladimir Dekić.

U pet dana smešteno je tri programske linije, naučni skup, kreativne radionice i festivalski deo.

-Umetnici iz svih delova sveta tako imaju priliku da razmenjuju svoja iskustva u ovoj oblasti, a mi možemo mnogo toga da naučimo. Znamo šta je naša tradicija i čuvamo je, ali takođe se trudimo da saznamo kroz kakve sve forme moze da prođe, da bi je u novom svetlu prikazali gledaocima, kaže Dekić i dodaje je da je zajednički koncert sa Hrvatima naišao na odlične reakcije publike.

-Užičani su imali priliku da vide izuzetan performans, i drago mi je što je to bilo baš ovde u srcu Srbije. Mi se držimo tradicije, i iako se približavamo trendovima, ne znači da se bilo čega odričemo. Na našim koncertima smo uveli video najave, savremeni dizajn zvuka i tona i publika zaista oduševljeno prihvata taj novi koncept, naglašava Dekić.

Održavanje Etno samita prvi put van Beograda obogatilo je kulturno-umetnički ponudu grada Užica, a u okviru njega predstavljeno je i lokalno Udruženje građana Ere, KUD Sevojno i festival Licidersko srce. Etno samit će biti zatvoren sutra koncertom državnog ansambla iz Mađarske, koji će prikazati novu formu svoje tradicije stvaljenu u dramski kontekst.

Izvor i foto:RINA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×