Učitava se

Kucajte za pretragu

E-usluge suda štede vreme i novac 

Digitalizacija i E-uprava eUE Zlatiborski okrug

E-usluge suda štede vreme i novac 

Podeli

E- pisarnica Osnovnog suda u Užicu omogućava građanima da na brz način dobiju potvrde, uverenja, predaju različite zahteve ili se informišu o zakazanim ročištima.

Koje sve poslove možete da obavite „klikom mišem“ i gde su to papiri ustuknuli pred elektronskim dokumentima razgovarali smo sa predsednicom Osnovnog suda u Užicu Brankom Janković.

E-pisarnicu smo uveli da bismo strankama skratili vreme obavljanja nekog posla. Prvenstveno je to bilo za građane, a onda smo olakšali i saradnju među službama u sudu, rekla je za RAM mrežu Janković.

Predsednica Osnovnog suda u Užicu Branka Janković                                                  Predsednica Osnovnog suda u Užicu Branka Janković

Ukoliko je, na primer, nekome bilo potrebno uverenje da se protiv njega ne vodi krivični postupak pred sudom, procedura je iziskivala dosta vremena. Čovek bi prvo došao do prijemne kancelarije, zaposleni koji tu radi bi razgovarao sa njim, pa bi ga uputio gde dalje da ide, onda bi dobio obrazac, pokazali bi mu proceduru, pomagali pri popunjavanju

Jednostavno sve to traje i mnogo se vremena ulaže, jer se dnevno u našem sudu izda i po nekoliko stotina ovih uverenja. Za to vreme, primera radi, ja mogu da primim optužnicu ili predlog za pritvor. I zato je važno što smo mi to vreme skratili tako što smo na svoju internet stranicu stavili obrazac koji stranka može da skine i imamo mogućnost da elektronski primimo zahtev bez dolaska stranke u sud. Nismo mi zabranili da ljudi i dalje dolaze u sud, ali je znatno smanjen broj onih koji to čine, objasnila je Janković i dodala da je to posebno bitno za one koji žive na periferiji ili u okolnim selima.

 

Na internet portalu Osnovnog suda u Užicu građani mogu naručiti:

Uverenje da protiv njih nije pokrenut postupak,

Uverenje o nelišavanju roditeljskog prava

Uverenje o nelišavanju poslovne sposobnosti

Uverenje o brakorazvodnom postupku

http://www.ue.os.sud.rs/online-narucivanje-uverenja.html

Praktičnost ove usluge je očigledna-stranka dolazi samo jednom u sud kako bi preuzela pomenuto rešenje. Ako bismo otišli stepenik više i zatražili da nam se uverenje elektronski i pošalje, predsednica suda je rekla:

-To je moguće, jer imamo elektronski potpis, ali neke ustanove u gradu ga još ne prihvataju i traže da dokument ima pečat.

Ono po čemu je užički sud jedinstven u Srbiji su informacioni monitori sa rasporedom suđenja koji su smešteni na svakom spratu zgrade suda. Tu su informacije kada počinje određeno ročište, u kojoj sudnici, da li kasni…

Informatički portali                                                                                      Informatički portali

–          Na portalima je spisak svakog ročišta koje će se tog dana održati. Na svakom ročištu prikazan je broj predmeta, broj sudnice, ime sudije i učesnika u postupku. Elektronski informatori stvorili su bolju preglednost dnevnog rasporeda suđenja, a strankama i profesionalnim korisnicima suda informacije su dostupnije. Advokati su se takođe navikli na monitore, jer im olakšavaju rad,kaže za RAM mrežu administrator suda Olivera Janković i dodaje da su portali postavljeni 2013. godine i bez dodatnih ulaganja rade četiri pune godine.

U sudu su sistematizovana radna mesta sistem administratora i tehničara u AVP programu. Osnovni sud u Užicu zapošljava jednog sistem administratora i jednog tehničara. Informatički kadrovi će imati perspektivu da se zapošljavaju u oblasti pravosuđa, jer će vremenom biti potrebno sve više sistem administratora.U sudu su sistematizovana radna mesta sistem administratora i tehničara u AVP programu. Osnovni sud u Užicu zapošljava jednog sistem administratora i jednog tehničara. Informatički kadrovi će imati perspektivu da se zapošljavaju u oblasti pravosuđa, jer će vremenom biti potrebno sve više sistem administratora.

Digitalizacija sudstva oslobodila se i gomile papira koja je nekada bila neizbežna.

Ovaj sud je potpisao protokol o saradnji sa lokalnom advokatskom komorom i pojedinim advokatima advokatske podružnice u Užicu i Osnovnim javnim tužilaštvom u pogledu elektronske razmene dokumenata. Sa tužilaštvom se to radi u krivičnim predmetima, a sa advokatima u parničnim postupcima. Sva ta pismena su potpisana digitalnim potpisom, sud ih advokatima dostavlja elektronski, objašnjava predsednica suda Branka Janković.

Tako advokati bez dolaska u sud i bez troškova pošte dostavu predaju sudu, bilo da je reč o tužbi, žalbi, i bez obzira na radno vreme suda.  Sudskim dostavljačima se štedi vreme, smanjeni su troškovi suda, a komunikacija između suda i tužilaštva je ubrzana.

–          Tim pre što se radi o krivičnim predmetima koji mogu biti izuzetno hitni i značajni, gde se određivanje oko lišavanja slobode ili slanje nekoga u pritvor može svesti na nekoliko sati ili na manje od sat vremena. Najbolje je to ilustrovati primerom koji je sada aktuelan, a to je postupanje po hitnim merama Zakona o sprečavanju nasilja u porodici gde su rokovi za odlučivanje, i tužilaštva i suda, po 12 sati od primanja inicijalnog akta u tužilaštvo odnosno sud, navela je Janković.

Dokumenta su, između suda s jedne, i tužilaštva i advokata s druge strane, elektronski počela da se razmenjuju 2014. godine i od tada je ta praksa postala deo dnevne rutine. Treba pomenuti da su troškovi smanjeni, posebno u parničnim postupcima, koji su i inače viši nego u krivičnim.

– Ono što planiramo da razvijemo je i saradnja sa advokatima iz drugih gradova i zastupnicima pravnih lica koje imaju predmete u ovom sudu, najavila je naša sagovornica.

Zahvaljujući navedenim inovacijama Osnovni sud u Užicu je na redovnim susretima sudija u Vrnjačkoj Banji dobio priznanje za unapređenje efikasnosti rada pravosudnog sistema u Republici Srbiji prošle godine, a 2014. USAID priznanje za inovativne tehnike elektronske razmene dokumenata.

Elektronska razmena dokumenata dovodo do ušteda i kvalitetnijeg rada                                        Elektronska razmena dokumenata dovodo do ušteda i kvalitetnijeg rada

Jedno od ključnih načela reforme pravosuđa je bilo i uvođenje elektronske komunikacije u sudove.

 –To nije bilo bez osnova jer se smatralo da uvođenjem elektronskih komunikacija može doći do ostvarivanja onih načela koja imaju prioritet-da se poboljšaju usluge građana, da se efikasnije sprovode postupci, da se brže rešavaju predmeti odnosno da se smanji broj starih predmeta. Dakle, glavni cilj je da ostvarivanjem ovih načela, pravda bude dostupnija građanima, rekla je predsednica užičkog Osnovnog suda.

Digitalizacija Osnovnog suda u Užicu počela je uvođenjem elektronskih upisnika u sudu u maju 2010. godine. Time je omogućeno automatsko vođenje predmeta u kojem kompjuter po određenoj programskoj šemi izabere slučajnog sudiju. Vremenski se zna kada je koji predmet stigao u sud, i tako se i unosi- prateći sled inicijalnog akta koji je dospeo u sud.

–          Ovim su sprečene zloupotrebe, jer taj redosled mora da se poštuje, a program bira sudiju nasumično, zaključila je Janković.

Internet sajt osnovnog suda u Užicu je povezan sa portalom svih sudova u Srbiji, i kretanje predmeta ne mora fizički da se gleda u sudu, već može i od kuće da se prati sa računara. Sudijama je od velike pomoći što su im slučajevi pojedinačne prakse sada uveliko dostupniji nego nekada.  Oni mogu da uđu u bazu sudske prakse vrhovnog kasacionog suda, čija mišljenja i stavove moraju da poštuju. Takođe, kompjuterskim klikom mogu da „posete“ bilo koji sud u Srbiji i vide šta ih zanima, bilo preko njihovih sajtova, bilo povezivanjem sudske prakse. U eri pre digitalizacije i ta procedura je bila komplikovanija. Nekada su tražili od kolega da im dostave stav, pa onda čekali poštara da im donese. Danas praktično ako kasacioni ili bilo koji sud održi sednicu oko zauzimanja stavova, na kraju radnog vremena će zaključak biti na portalu vidljiv svim sudovima.

Tekst je deo projekta E- UE iz naše fotelje kojeg sufinansira Grad Užice.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×