Učitava se

Kucajte za pretragu

Traže sugestije građana(AUDIO)

Digitalizacija i E-uprava eUE Užice Zlatiborski okrug

Traže sugestije građana(AUDIO)

Podeli

Grad Užice je osmislio novi model pripremanja i donošenja odluka na lokalnom nivou koji nudi građanima mogućnost da se aktivnije uključe u javne poslove.

–      Dajemo im mogućnost da daju svoje predloge i sugestije šta bi trebalo promeniti, dodati i postaviti kao prioritetno u našim odlukama, objasnio je predsednik užičke Skupštine Branislav Mitrović predstavljajući aplikaciju nazvanu Zajedno do dobrih odluka.

U njoj su trenutno prikazani nacrti šest gradskih odluka koje će biti pred odbornicima na skupštinskoj sednici u aprilu.

http://uzice.rs/opsti-akti/#

Građani na aplikaciji Zajedno do dobrih odluka videće nacrt sadašnje važeće odluke, predlog nove, ali i rok do kada mogu slati predloge i primedbe nadležnoj upravi koja odluku izrađuje.

Građani trenutno mogu uputiti sugestije na odluke o komunalnom uređenju, o javnim parkiralištima, oglašavanju na teritoriji grada. Sve one, po objašnjenju Mitrovića, decidno propisuju procedure, nadležnosti i kaznene politike za neučinjeno u skladu sa ovlašćenjima.

Prošlogodišnjim izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi, gradovi i opštine su obavezne da na zvaničnim sajtovima objavljuju informacije da su počele pripreme izrade odluka i akata.

Kako bi stanovništvo uključili u postupak, po rečima Mitrovića, Grad Užice je prvi u Srbiji sastavio posebnu odluku koja obrazlaže načine i postupke učestvovanja građana u javnim poslovima grada.

 –      To je odluka koja jasno definiše na koji se način sprovodi javna rasprava do najsitnijih detalja, naveo je Mitrović podsetivši da usvojene izmene Zakona o lokalnoj samoupravi, potom i Statuta grada, definišu sedam slučajeva kada je javna rasprava obavezna, ali da građani mogu i sa najmanje stotinu potpisa da pokrenu njima važnu temu i predlože da se o njoj javno raspravlja.

Predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović
– Svesni smo da postoji problem male uključenosti građana i njihovog pozitivnog pritiska prema lokalnoj vlasvl koji bi doprineo da kvalitet funkcionisanja javnih službi bude bolji, a grad uređeniji, ukazao je predsednik Skupštine grada Užica podsetivši da su direktni prenosi skupštinskih sednica, elektronski registar važećih odluka i informacioni Sistem 48 doprineli većoj otvorenosti prema građanima.
– Sistem 48 se pokazao kao dobar menhanizam i sredstvo da sugrađani komuniciraju sa gradskom vlasti, ukazuju na probleme i krizne tačke koje ne funkcionišu dobro i koji ne čine grad uređenim, naveo je Mitrović.

 

Javne rasprave oko predloga budžeta za narednu godinu, do sada su privlačile pažnju manjeg broja građana. Oni koji bi nešto da promene ili sugerišu, mogu to učiniti na aplikaciji koja informiše o nacrtu Odluke o uključenju građana u budžetski proces sprovođenjem akcije Užički program lokalnog partnerstva.

Mitrović je naveo da je u gradskom budžetu opredeljen novac, od poreza na imovinu, za projekte građana uz njihovo učešće.

–      Želimo da od tog poreza na imovinu, kojeg uplaćuju u gradski budžet, građani sami odlučuju šta je to prioritet, šta treba da se uradi u njihovom kraju, zgradi, objasnio je Mitrović predlog odluke.

Građani se mogu informisati i o odluci o pripremi kadrovskog plana na koju ne mogu reagovati sugestijom, imajući u vidu da predstavlja usaglašavanje lokalne odluke sa republičkim aktima.

Predloge za prikazane odluke, građani Užica mogu slati do 11. aprila, kada će se u Gradskoj kući u 17 časova održati završna javna rasprava. O njoj će, prethodno, građani biti obavešteni na istoj aplikaciji, što će i u buduće biti procedura. Sve primedbe građana, nadležna gradska uprava objavljivaće, prosleđivati Gradskom veću, potom, skupštini, na usvajanje.

Mitrović je naveo da je pred građanima širok spektar mogućnosti da se ozbiljno razgovara. Istakao je važnost učešća građana u procesu donošenja lokalnih odluka kako bi i Užice, umesto svakodnevnih komunalnih problema, imalo dobra rešenja koja olakšavaju život u gradu.

Pisali smohttp://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/Izdvajamo/20797/broj-stanovnika-ogranicava-broj-funkcionera-sa-100-potpisa-do-javne-rasprave.html

Broj stanovnika ograničava broj funkcionera, sa 100 potpisa do javne rasprave

 

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×