Učitava se

Kucajte za pretragu

Deveti protest „Jedan od pet miliona“ u Užicu

Užice Zlatiborski okrug

Deveti protest „Jedan od pet miliona“ u Užicu

Podeli

N.Kovačević/Danas/ Foto:N.Kovačević

Sa devetog protesta Jedan od pet miliona, koji je održan večeras  ispred Skupštine grada, poručeno je „da je vreme da odu sa vlasti bahati i korumpirani, na čelu sa Aleksandrom Vučićem“.

Građani su burno negodovali na ocenu gradonačelnika Tihomira Petkovića da je u Užicu, za 1.000 dana od kada je ta vlast konstituisana „urađeno više nego ikada u novijoj istoriji grada“, kao i na pominjanje Aleksandra Vučića.

„Diktatura i kriminal nisu budućnost Srbije! Gotovi ste!“, uzviknuo je Jovan Tamburić, predsednik Sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije. On je poručio da sadašnja vlast unižava Srbiju i uništava sve njene institucije, stvara lažnu sliku o stanju u zemlji, a potom dodao da su mu se „ogadile i lažne demokrate sa Zapada, koje licemerno tolerišu diktaturu i kriminal u Srbiji“, pitajući se „zar nije veleizdaja to ako se Albancima predaje sever Kosova“.

„Koga on naziva fašistima? On koji je imao praksu kad četničkog vojvode i koji je naručivao sto za jednoga“, rekao je Tamburić, nazivajući Vučića „prijateljem Blera, Šredera, Klintona, Haradinaja, Tačija i lažnim carem“.

Mr Dragan Krsmanović, pukovnik u penziji iz Užica, poručio je da ne smemo da zaboravimo bombardovanje Srbije, da su se „naši preci pre sto godina u Velikom ratu borili za zakone i demokratiju“, te da „svaka generacija, i posle sto godina, mora se bori za slobodu, porodicu, nacionalnu i ekonomsku nezavisnost i nacionalni identitet“.

„Mala grupa ljudi je uzurpirala vlast u Srbiji i srpsku državu moramo da vratimo srpskim građanima“, poručio je Krsmanović i naveo da „građani neće trpeti laži i nasilje na izborima, u medijima, u skupštini“.

Obraćajući se okupljenima sa „dragi moji fašisti i lopuže“, voditelj i novinar Nenad Kulačin je naveo da je „Aleksandar Vučić u subotu i nedelju hapsio decu“, a potom ga nazvao „najvećom kukavicom koja je ovom zemljom hodala“.

„Godinama govori da su neki političari pokrali ovu zemlju, a ne sme da ih tuži. Jednog političara naziva fašistom, a ne sme da ga uhapsi. Ne hapsi ekipu koja je uletela u RTS, nego hapsi decu“, rekao je Kulačin.

Objasnivši da mu je, kao novinaru, neugodno da pravda upad u RTS, on je dodao da je „nemoguće da u 21. veku ta televizija tri meseca ignoriše proteste, koji se dešavaju u njenom dvorištu, a da su joj važniji protesti u Francuskoj i događaji u Venecueli“.

„Na čelu RTS je čovek kome je nadimak Stari Bujke, a novi nadimak mu je Barbara. Od svakog režima uzima najbolje, a daje mu najgore…Takav čovek nam drži lekcije o tome da je protest izgubio legitimitet, a tri meseca ga nije video, dok mu se nije desio u dvorištu“, poručio je Kulačin, podsećajući na slučajeve Jutke iz Brusa, Simonovića iz Grocke, ministra Vulina i njegovo služenje vojnog roka.

„Svima koji bi da naruše ove proteste, poručujem: “Terajte se u tri šargarepe!  Srbija je ustala i ići ćemo do pobede“, kazao je Kulačin.

Na protestu je govorio i Zoran Spasić, spoljnopolitički analitičar, koji je rekao da je naše društvo danas autokratsko“, a potom poručio Aleksandru Vučiću „da je vreme da ode u zaborav“.

„Ostaje nam da se okupljamo i da im poručimo:  „Odlazite! Hoćemo ostavke! Želimo slobodu“, kazao je Spasić i pozvao okupljene na veliki protest u Beogradu, 13. aprila.

Protest  je završen povicima „Odlazi, odlazi“, koji su upućeni Aleksandru Vućiću, nakon čega su demonstranti prošetali centrom grada.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×