Učitava se

Kucajte za pretragu

Danas počinje 59. Dragačevski sabor trubača u Guči

Srbija i region

Danas počinje 59. Dragačevski sabor trubača u Guči

Podeli

Dragačevski sabor trubača, 59. po redu, pod sloganom Najzvučnija letnja destinacija,počinje danas u Guči i trajaće do nedelje. Svečano otvaranje zakazano je za 11 časova kod Spomenika trubaču podizanjem saborske zastave i intoniranjem saborske himne Sa Ovčara i Kablara, a manifestaciju će otvoriti ovogodišnji domaćin Sabora ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Prvog dana Dragačevskog sabora trubača biće otvorene izložbe samoukih likovnih umjetnika, Sajma knjiga i Sajma turizma, te privredne izložbe, a biće održano i takmičenje pionirskih i omladinskih trubačkih orkestara Srbije, kao i nastupi više folklornih i pjevačkih grupa.

U večernjim časovima najavljena su dva koncerta majstora trube – Saše Krstića i Dejana Jevđevića sa njihovim orkestrima i koncert grupe „Crvena jabuka“.

Na višednevnom programu Sabora su i takmičenja u narodnom višeboju, zdravičara, izbor za najljepšu narodnu nošnju, tradicionalna manifstacija Stara dragačevska svadba, više koncerata trubačkih orkestara, među kojima su i koncerti Bobana Markovića, Dejana Petrovića i Dejana Lazarevića.

Najavljeni su i koncerti stranih trubačkih orkestara iz Francuske, Češke, Australije, Portugala i Slovenije.

U finalnom takmičenju Sabora trubača, koje je na programu u nedjelju, 11. avgusta, u 20.00 časova takmičiće se 16 trubačkih orkestara.

Prvi Dragačevski sabor trubača u Guči održan je sredinom oktobra 1961. godine, kada su u takmičenju učestvovala četiri orkestra.

Izvor i foto:Gucafestival

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×