Učitava se

Kucajte za pretragu

Čigota fleš: Dr. Ksenija Čumić – Deformiteti kod dece predškolskog i školskog uzrasta AUDIO

Čajetina Čigota fleš

Čigota fleš: Dr. Ksenija Čumić – Deformiteti kod dece predškolskog i školskog uzrasta AUDIO

Podeli

Dr. Ksenija Čumić, načelnik odeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u specijalnoj bolnici Čigota na Zlatiboru I danas govori o najčešćim deformitetima kod dece predškolskog i školskog uzrasta.

Koštano mišićni sistem dece u razvoju je pod uticajem spoljašnjih I unutrašnjih faktora i podložan je deformacijama. Zbog čega se to dogadja objašnjava doktorka za Čigota fleš.

Nasleđe i loše navike u držanju, preteške školske torbe, kratkovidost, neadekvatne školske klupe i stolice, nedovoljna fizička aktivnost dovodi do poremećaja statike kičmenog stuba, što za rezultatima pojavu kifoze, skolioze i lordoze. Nnagli rast dece u pubertetu nepovoljno utiče na razvoj već prisutnih deformacija.

Kifoza ili pre pogrbljenost je povećana krivina kičmenog stuba u grudnom delu ali možda se javi na drugim delovima kičme. Posebno je uočljiva u sedećem položaju i prati je povijenost ramena unapred. Često je posledice naglog Rasta kao nepravilnog sedenja kod dece koji imaju slabije mišiće stomaka i leđa.

Skolioza je krivljenje kičme u stranu, može biti jednostruka u obliku slova C, dvostruka kada se kičma krivi obe strane kao slovo S i vrlo retko trostruka. Nema spoljna vidljivih očiglednih znakova, vrlo često ova deca imaju dobro držanje što oteževa blagovremenu dijagnostiku.

Neophodno je redovno i pažljivo pregledati djecu i posebno obratiti pažnju na pojavu asimetrija na telu. NPR. jedno rame je niže položeno, grudni koš izbočen sa jedne strane. Za razliku od ostalih deformacija kod kojih je uzrok uglavnom očigledan, kod  skolioze su u najvećem procentu nepoznate etiologije pa je teško predvideti kako će napredovati što otežava lečenje i davanje prognoze. Nažalost nekada i pored svih preduzetih mera prevencije i adekvatnog lečenja ostaju trajne posledice na koštano mišićnom sistemu. Zato je jako važno što ranije otkriti deformitet jer to da je veće šanse za uspeh u lečenju kaze doktorka Ksenija Čimić.

Lordoza je prenaglašena krivina u lumbalnom delu kičme. u krstima. Uglavnom je posledica slabosti trbušnih mišića ali i deformiteta stopala i kolena koje dovode noge i karlicu nepravilan položaj što se kompenzuje naglašenom krivinom lumbalnom delu kičme.

Kada posmatramo dete sa strane iz profila uočićemo veliki stomak čak i kad kod izrazito mršave dece što su u stvari jako oslabljeni I istegnuti trbušni mišići. I ako se ne smatra ozbiljnim deformitetom kod dece i često se ne leči, a kod gojazne dece prođe neprimećen zbog narušene statike čitavog tela u odraslom dobu je slaba tačka na kojoj se javljaju bolovi I degenetivna oboljneja.Nepravilnosti u razvoju  grudnog koša se manifestuje kao kokošije grudi, izbačene ili levkasti grudni koš udubljene grudi.  Ovi deformiteti zbog nepravilnog položaja rebara smanjuju ventilaciju pluća i često su udruženi sa deformacijom kičmenog stuba. Na stopalima se najčešće javljaju spušteni svodovi i ravna stopala. Na pojavu ovih deformiteta utiče pre svega nasledni faktor ali fizička aktivnost, gojaznost, bolovi u nogama.

Deformiteti stopala, grudnog koša i kičmenog stuba

Da bi deformiteti stopala grudnog koša i kičmenog stuba bili uspešno lečeni, najvažnije otkriti deformitet na vreme, kako pri redovnim sistematskim pregledima tako i kontrolom od strane roditelja i nastavnika u školama. Da li ima znakova koji mogu da ukazuje napisao deformiteta može se utvrditi vašim posmatranje deteta u stranom položaju. Najpre treba pogledati stopala, da li je težina ravnomerno raspoređena. Da li dete ima ravne tabane, kakav je položaj prstiju I skočnih zglobova, zatim proveriti da li se kolena dodiruju ili preklapaju ili su možda otišla previše unazad. Nepravilan položaj stopala i kolena dovodi do lošeg položaja kralice, koje može da bude nagnutea na stranu ili donji deo povučem unazad. Trouglovi stasa, prazan proctor koji ograničvaju trup i ruke treba da budu simetrični. Prisutne asimetrije na zglobovima nogu mogu da dovedu do jednake visine lopatice i ramena. Kičmeni stub posmatram s leđa treba da bude u pravoj liniji i sa jasno izraženim koštanim nastavcima. Kada se nakon uočenih nepravilnosti utvrditi jedan ili dva istovremena deformdeta, pacijent se upućuje na korektivnu gimnastiku. To su terapijske vežbe koje imaju za cilj ponovno uspostavljanje narušene ravnoteže između koštano zglobnog sistema i mišića. Ukoliko to nije potpuno moguće u potpunosti treba sprečiti dalju progresiju deformiteta. Korigovanje  deformiteta kičmenog stuba je dugotrajan proces koji zahteva veliko angažovanje kako medicinskih radnika tako i deteta i njegovih roditelja. Samo dobr odabran i u potpunosti primenjen kineziterapijski program vežbi daje mogućnost da se deformitet  zaustavi I koriguje delimično ili u potpunosti.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×