Učitava se

Kucajte za pretragu

Čigota flash: Ishrana kod hipertireoze ( poremećaj rada štitaste žlezde )

Čajetina Čigota fleš Istražujemo Zlatiborski okrug

Čigota flash: Ishrana kod hipertireoze ( poremećaj rada štitaste žlezde )

Podeli

Pojačana funkcija štitaste žlezde se naziva Hipertireoza. O preporučenoj ishrani kod ovakvog poremećaja rada štitaste žlezde za Čigota fleš govori  Milica Cvijović, strukovni dijetetičar – nutricionista u Čigoti.

-Kod pacijenata sa hipertireozom u stanju ubrzanog metabolizma dolazi do promene na mišićnoj koštanoj masi pa se preporučuje povećan unos aminokiselina, proteina i kalcijuma. Hrana koja povoljno deluje kod hipertireoze su integralne žitarice, kupus, prokelj, karfiol, rotkvice, spanać, pasulj, začin kurkuma, vitamin C i omega3 masne kiseline. Soja je jak supresor tiroidnih hormona i može biti korisna kod hiperfunkcija štitne žlezde, ali je treba koristiti u fermentisanom obliku kao soja sos tofu ili misu.

-U ishrani obolelih od hipertireoze obavezno svakodnevno treba uključiti sledeće namirnice: pre svega integralne žitarice i potrebno je da sve budu zastupljene, znači raznovrsne, kao integralni pirinač recimo i žitarica koja se kod njih preporučuje kao izbor broj jedan je proso jer deluje stromogeno. Sve vrste morske i rečne ribe sardine, girice sa gostima recimo i to minimum dva puta nedeljno. Losos kao dobar izvor vitamina D sa kalcijumom, omega3 masne kiseline.

Kod ovih bolesnika ne preporučujemo da se koriste morske alge. 

-Ćuretina i piletina su odličan izbor proteina, dajemo im prednost nad crvenim mesima.  Takođe sve vrste pečurki mogu da se koriste.

-Od mlečnih proizvoda mleko, kiselo, slatko, jogurt i to minimum litar dnevno, kao i sve vrste sireva. Kravlji, ovčiji, koziji a prednost dati punomasnim sirevima jer se kalcijum  mnogo bolje iz njih iskorišćava.

-Sve vrste svežeg sezonskog voća i povrća.  Od voća barem jedna užina dnevno, koja bi trebala da bude bobičavo voće, kao što su kupina, jagoda, borovnica, malina, ribizla i ono što su neka istraživanja u zadnje vreme pokazala, konzumirati aroniju koja izuzetno povoljno deluje kod ovih bolesnika.

-U ishrani kod hipertireoze preporučuju se biljna ulja. Maslinovo i laneno, hladno ceđeno. Od poslastica prvenstvo uvek dobijaju one pravljene sa mlekom, zbog kalcijuma i protein.

-Od napitaka koristiti samo prirodne voćne sokove, sokove od povrća, mineralne vode, kvas kao izuzetnu namirnicu, domaće čajeve. Kafu svakako treba izbegavati, ona je jak stimulans u proizvodnji hormona i ono što još treba izbegavati je rafinisani šećer.

-U Čigoti se godinama bave problemima štitne žlezde, ovde pacijent dobija savete o ishrani i sve u cilju boljeg lečenjea svojih problema, odnosno svoje bolesti. Preporuke I savete možete dobiti u Specijalnoj bolnici Čigota, telefon 597 269 radnim danima.

3 Komentara

 1. website 23/11/2019

  Uso do Lift Gold é muito fácil. Lift Gold Funciona? https://www.mrandmisswestindiesuk.com/index.php?action=profile;u=199072

  Одговори
 2. http://mts47.fr/ 13/01/2020

  You’ve got impressive information here.|

  Одговори
 3. BrianIdoxy 14/01/2020

  Good website you have right here.

  http://fr.musclemass.space/

  Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×