Učitava se

Kucajte za pretragu

Božović za RAM mrežu: Užička transfuzija po starom, obrada krvi u Beogradu

Izdvajamo Zlatiborski okrug

Božović za RAM mrežu: Užička transfuzija po starom, obrada krvi u Beogradu

Podeli
Transfuzija zadržava ovlašćenja, kako kaže Božović, zbog potrebe kardiohirurgije. Radmila Smiljanić smenjena zbog istupanja u javnosti bez odobrenja direktora Zdravstvenog centra

Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice zadržaće ovlašćenja u oblasti davalaštva, potvrdio je za RAM mrežu direktor Zdravstvenog centra Užice prim. dr Miloš Božović.

–         Niko ne seli transfuziju, niko je ne zatvara nego se radi vid organizacije shodno svim zakonima koji su doneti, objašnjava Božović navodeći da će sve biti isto od sledeće godine, sem što će se krv obrađivati u Institutu za transfuziju krvi u Beogradu. To je, kako navodi Božović, sigurnije za pacijenta, bezbednije i racionalnije.

Podsetivši da su ti pravci predočeni u Užicu 20. juna na sastanku sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Uprave za biomedicinu, Božović navodi da će užička transfuziološka služba zadržati ovlašćenja zbog potrebe kardiohirurgije u užičkoj bolnici. Podseća da je Užice četvrti grad u Srbiji u kojem se odvijaju kardiohirurške operacije i dodaje da je za to zaslužno Ministarstvo zdravlja. Ono ima dobre namere, kako objašnjava Božović, poput Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je omogućilo da Užice, nakon višedecenijskih želja i pokušaja, dobije studijski program zdravstvene nege na Visokoj školi strukovnih studija.

 

Vlada bi, prema rečima Božovića, trebalo da donese podzakonske akte. Njima bi se preciznije definisao status užičke transfuzije.

 Novosti pišu
Da užička transfuzija neće dobiti specijalni status, potvrdila je za Novosti direktor Uprave za biomedicinu dr Vesna Rakonjac. Kako pišu Novosti, to znači da će služba transfuzije u Užicu biti transformisana poput 46 drugih lokalnih centara. 
–   Zakon je precizan, i transfuziološki centar može da postoji samo u mestima gde postoji univerzitet sa medicinskim fakultetom, kaže za Novosti dr Divac koja je navela da će se o Užicu odlučivati na kraju godine i da samo Republička stručna komisija za transfuziju može da donese odluku da užička transfuzija postane supslužba Instituta za transfuziju u Beogradu, nakon detaljne analize.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:737432-Reorganizacija-svih-47-sluzbi-transfuzije-do-kraja-godine

Božović ističe da nikome nije u interesu da Užice nema odgovarajuću uslugu, a da je reorganizacija transfuzioloških službi Zakonom planirana kako bi se krv u zdravstvenim ustanovama u Srbiji racionalnije koristila.

–         Ako se donese zakon, jer treba ja kao direktor da ga ne poštujem. Drugi aktivnostima mogu da menjanju zakon i da utiču na njegovu promenu. Nijedan zakon nije sveto slovo na papiru da se ne može menjati, kaže Božović. Ističe da ne voli poluistine, poput one da se užička transfuzija gasi, i druge poluinformacije koje su plasirane javnosti i uznemirile građane.

Zbog istupanja u javnosti bez odobrenja direktora Zdravstvenog centra Užice, kako Statut tog centra zahteva, prema objašnjenju Božovića, smenjen je načelnik Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice Radmila Smiljanić.

–         I u kući mora da se zna osnovni red. Osnovne stvari se moraju poštovati, kaže nam Božović po čijem je nalogu, kao navodi,  Radmila Smiljanić smenjena i postavljena na tu funkciju. Ne znači da neće biti opet na toj funkciji, kako navodi Božović, ako se dogovore o drugim pravcima.

Bivši načelnik Radmila Smiljanić se zalagala da užička transfuzija ne izgubi ovlašćenja u oblasti davalaštva, apelujući na važnost dobrovoljnog davalaštva i potrebe da krv ostane u regionu.
Promeni statusa transfuziološke ustanove u Užicu su se protivila i udruženja dobrovoljnih davalaca krvi u Zlatiborskom okrugu, ali i lokalne skupštine Grada Užica i pojedinih opština koji su od države tražili moguće rešenje za Zlatiborski okrug kako stanovništvo ne bi potencijalno bilo ugroženo nestašicama krvi.

Trenutno zamenik direktora bolnice Željko Karganović kao vršilac dužnosti načelnika rukovodi užičkom transfuzijom koja, prema rečima Božovića, normalno funkcioniše.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×