Učitava se

Kucajte za pretragu

Bez održavanja deset godina, uz uštede oko 20 miliona godišnje(AUDIO)

Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje uPoMoc Zlatiborski okrug

Bez održavanja deset godina, uz uštede oko 20 miliona godišnje(AUDIO)

Podeli

Najmanje oko 20 miliona dinara godišnje uštedeće Opština Bajina Bašta nakon što sijalice ulične javne rasvete zameni led svetiljkama, rekao je za RAM mrežu predsednik te opštine Radomir Filipović istakavši da će uštede biti i do pet milliona veće, jer led sijalicama neće biti potrebno dodatno održavanje deset godina nakon što se postave.

–       Računi u prethodnom periodu su bili negde oko dva i po miliona, ukoliko je javna rasveta na teritoriji Bajine Bašte bila ispravna. Sada će to biti negde oko 500.000 dinara, rekao nam je Filipović.

Oko 1500 led svetiljki zameniće sijalice ulične javne rasvete u Bajinoj Bašti, dok će u drugoj fazi postaviti još 300 led sijalica. Tim zamenama, Bajina Bašta će u potpunosti imati ispravnu javnu rasvetu.

–        Imali smo negde oko 60 procenata žive, živinih lampi koje imaju nenormalnu potrošnju. Ako zamenimo jednu sijalicu žive od 400 vati sa ledom od 24 ili 37, to je neverovatna ušteda. Znači, za tu jednu lampu, sija cela ulica, dodao je Filipović podsetivši da je papirologija usporavala sprovođenje ideje od pre dve godine.

Radove će izvoditi preduzeće Elektromontaža iz Kraljeva. Finansiraće ih Ministarstvo privrede, sa 20 miliona, i Opština Bajina Bašta sa 28 miliona dinara.  

Filipović je naveo da bi za oko 75 dana trebalo da budu gotovi radovi na zameni postojećih svetiljki javne rasvete led sijalicama.

Predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović za RAM mrežu

 

PodsetimoGradsko rukovodstvo u Požegi je nedavno rešilo da modernizuje javnu rasvetu, zamenom živinih i natrijum sijalica novim led svetiljkama u urbanom području i u nekoliko sela. Požega je planirala da ugradi ukupno oko 3 870 svetiljki.

U JKP Požega su nam nedavno rekli da je ušteda energije, ali i novca glavni razlog za zamenu živinih sijalica, novim led svetiljkama. Kako su naveli za RAM mrežu iz JKP Požega, procenjuju da će ušteda električne energije na godišnjem nivou iznositi 84 odsto, za koliko će zamena sijalica led svetiljkama smanjiti i emisiju CO2.

Požega pre i posle zamene- LED sijalice predstavljaju energetski efikasno osvetljenje koje emituje malu količinu energije. Sem velikih energetskih ušteda, smanjuju i zagađenje okoline.

 

–       U toku je procedura traženja partnera za javno privatno partnerstvo zamene javne rasvete na celoj teritoriji opštine Priboj, izjavio je nedavno energetski menadžer te opštine Marko Janjušević. Navodeći da Priboj ima oko 70 mernih mesta za javnu rasvetu, Janjušević je napomenuo da Opština troši hiljadu i po kilovata elektirčne energije za javnu rasvetu. Janjušević je podsetio da su prošle godine zamenili oko 450 svetiljki javnog osvetljenja u gradskom jezgru što je, kako napominje,  odmah donelo značajne uštede.

Užice 40 miliona za javnu rasvetu

Podsetimo, gradonačelnik Užica Tihomir Petković je nedavno rekao da će Užice ove i naredne godine uložiti po 40 miliona dinara kako bi se modernizovala javna rasveta, čime će se, kako je dodao, ostvariti uštede u lokalnom budžetu, ali i rešiti problem dotrajale javne rasvete. Ona je među najčešćim komunalnim mukama građana Užica, sudeći po statistici informacionog Sistema 48.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×