Učitava se

Kucajte za pretragu

Arilje – Ovog leta biće očišćeno korito Moravice, ovakav scenario ne sme se ponoviti

Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Zlatiborski okrug

Arilje – Ovog leta biće očišćeno korito Moravice, ovakav scenario ne sme se ponoviti

Podeli

Arilje – Nezaustavljiva vodena bujica u Arilju je potopila 500 kuća i preko 650 hektara plodnog zemljišta. Meštani su proveli besanu noć u strahu od novih padavina i u saniranju ogromne štete. Kako kažu, nikad se više nisu obradovali sunčanom jutru kao što je to bilo ovog 24. juna. Moravica je počela da opada, deo domaćinstava je već danas na suvom, a Arilje je obišao i direktor Srbija voda, Goran Puzović.

„Ovog leta biće očišćeno korito Moravice u prvoj fazi, da ga obezbedimo od ušća u reku do lokacije koja se zove Divljaka, u dužini oko dva kilometra. To nam je prvi zadatak, da vidimo šta je sa ovim potocima koji se ulivaju u Moravicu i onda ćemo raditi tehničku dokumentaciju za jedno trajno rešenje. Ovde predstavljaju problem nerešeno imovinsko pravni odnosi i to će biti glavni zadatak lokalne samouprave i Mesne zajednice i svih ljudi ovde,  da kad dođemo u tu drugu  fazu da nas puste da to uradimo,  da bi živeli bezbednije“, naglasio je u Puzović.

Izmereni nivo vode sinoć je bio veći za pola metra od onog izmerenog  2014. i 2016. Godine, a padavine su bile veće od najavljenih. Velike poplave uslovili su i objekti koji su bili izgrađeni odmah pored reka i bilo ih je jako teško odbraniti.

 „Zakon je podelio reke na reke prvog i drugog reda, o rekama prvog reda brine država, a o rekama drugog brinu lokalne samouprave. Ali  mi smo tu povezani, ne možemo jedni bez drugih i zato mora biti zajednička akcija gde god da se pojave problemi i šta god radili. Svi zajedno  delimo  odgovornost, znamo i gde su objekti napravljeni, puno objekata je tamo gde ih je teško braniti, ali obaveza svih nas je da brinemo o svim ljudima. Ono što je glavni problem što prethodnih triudesetak godina bilo jako malo ulaganja i što su svi ti potoci bili zarobljeni, na svakom tom potoku ima dve tri kuće“, rekao je Puzović.

U narednih dva tri dana biće izvršen popis,  a šteta  razvrstana po kategorijama, kako bi država brzo i efikasno mogla da nadoknadi štetu.

 „Nadam se da će to sve vrlo brzo biti završeno, obaveza lokalne samouprave je da formira popisne komisije. Mi ćemo u narednih 15 do 20 dana imati procenu onoga što se dešava sa rekama, ono što je u obavezi države i vrlo brzo krenućemo sa reševanjem problema koje stvara Moravica, kao i njene pritoke“, zaključio je Puzović.

RINA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×